Brexit: Ο Τζόνσον έφερε αναταράξεις στις σχέσεις με ΕΕ – “Συμφωνία αλλά όχι με κάθε τίμημα” λένε στις Βρυξέλλες

Brexit: Ο Τζόνσον έφερε αναταράξεις στις σχέσεις με ΕΕ – “Συμφωνία αλλά όχι με κάθε τίμημα” λένε στις Βρυξέλλες
Μπόρις Τζόνσον και Άγγελα Μέρκελ AP

Η δήλωση του Μπόριτς Τζόνσον μονοπώλησε το ενδιαφέρον και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών μετά το τέλος της Συνόδου, δημιουργώντας προβληματισμό για τις σχέσεις στην επαύριον του "Brexit".

“Φωτιά” στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και στις διαπραγματεύσεις για τις σχέσεις Μεγάλης Βρεταίας και ΕΕ έβαλε η δήλωση του Μπόρις Τζόνσον, την ώρα που η Σύνοδος ήταν σε εξέλιξη.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός υποστήριξε πως το “Brexit” θα έρθει χωρίς εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, γνωστοποιώντας μεταξύ άλλων πως: “Έφτασα στο συμπέρασμα λοιπόν ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου”.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν τέθηκε εκ νέου το θέμα του “Brexit”, ωστόσο έγινε πεδίο σχολιασμού από τους Ευρωπαίους ηγέτες μετά το τέλος του. Άπαντες υποστήριξαν πως η ΕΕ θα προσπαθήσει ώστε να διαφυλαχθούν οι εμπορικές σχέσεις με τη Μ. Βρετανία, ωστόσο η φράση που κυριάρχησε και επαναλήφθηκε ήταν το “όχι με οποιοδήποτε τίμημα”.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να εργάζεται για μια συμφωνία με τη Βρετανία και ευελπιστεί πως μια πρόοδος στο κλείσιμο των κενών σε μια εμπορική σχέση είναι δυνατή τις ερχόμενες εβδομάδες: “Το εμπόριο, η αλιεία και η διακυβέρνηση είναι πολύ σημαντικά θέματα για την ΕΕ», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών διά ζώσης με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα”.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ήταν απούσα από τη Συνοδο, δήλωσε πως οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα μεταβούν όπως έχει προγραμματιστεί στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα: “Η ΕΕ συνεχίζει να εργάζεται για μία συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Όπως έχει προβλεφθεί, η διαπραγματευτική ομάδα μας θα μεταβεί στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να εντατικοποιήσει τις συνομιλίες”, έγραψε στο Twitter.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, είπε πως: “Έχουμε δει φως τις τελευταίες ημέρες αλλά και σκιές. Ο χρόνος πιέζει και θα ήταν καλύτερα για αμφότερες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία. Όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Μακρόν: “Δεν υπάρχουν διχογνωμίες. Δεν υπήρξε καμία για τις συμφωνίες αποχώρησης, δεν υπάρχει καμία για τις μελλοντικές σχέσεις, αλλά ομόφωνη υποστήριξη για τον διαπραγματευτή μας Μισέλ Μπαρνιέ. Είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα