Brexit: Πόσο κοντά μοιάζει να είναι η συμφωνία

Brexit: Πόσο κοντά μοιάζει να είναι η συμφωνία
Brexit shutterstock

Η συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζει να είναι "πιο κοντά", μετά τη "μεγάλη πρόοδο" στις συνομιλίες για τα αλιευτικά δικαιώματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σχεδόν οριστικοποιήσει τους όρους σχετικά με το επίπεδο πρόσβασης των πλοίων της ΕΕ σε θάλασσες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των 200 μιλίων του Ηνωμένου Βασιλείου, μια σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit όσον αφορά τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών στόλων να αλιεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα, γράφει η εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη πηγές της ΕΕ.

Η μεγάλη πρόοδος που επιτεύχθηκε το βράδυ της Κυριακής αφήνει ένα γαλλογερμανικό αίτημα προς τη Βρετανία να ακολουθεί τους κανόνες της ΕΕ ως το τελευταίο εμπόδιο σε μια ιστορική συμφωνία εμπορίου και ασφάλειας, αναφέρει η εφημερίδα.

“Οι πιθανότητες για συμφωνία είναι 50-50”, δηλώνει ο Ιρλανδός πρωθυπουργός

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν, από την άλλη, δήλωσε την Κυριακή ότι οι πιθανότητες επίτευξης εμπορικής συμφωνίας του Brexit είναι 50-50 και ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε πολύ δύσκολο σημείο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Το ένστικτό μου λέει ότι (οι πιθανότητες) είναι 50-50 αυτή τη στιγμή και δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξος πως θα ανακύψει μια απόφαση”, δήλωσε ο Μάρτιν στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE, μιλώντας με έναν πιο απαισιόδοξο τόνο σε σχέση με πρόσφατες προβλέψεις όπου είχε πει ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί σε διάστημα ημερών.

“Η αίσθησή μου που μίλησα με μερικά από τα βασικά πρόσωπα είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί, κυρίως σε σχέση με τους ίσους όρους ανταγωνισμού … Τα πράγματα είναι στην κόψη του ξυραφιού και αυτό είναι σοβαρό”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα