Επίδειξη δύναμης από τον στρατό

default image

Χιλιάδες Αιγύπτιοι παραμένουν στους δρόμους, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα άρματα μάχης. Περισσότεροι από 100 οι νεκροί της εξέγερσης. Ξένοι υπήκοοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την χώρα. Σημειώνονται εκτεταμένες λεηλασίες. Καταστράφηκαν μούμιες 2000 ετών. Χιλιάδες κρατούμενοι απέδρασαν. Η κυβέρνηση φίμωσε το Αλ Τζαζίρα. Μαχητικά και ελικόπτερα πάνω από το Κάιρο. Μήνυμα νίκης από τον Ελ Μπαραντέι Συνεχής ενημέρωση (Vids+Pics)

Μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από το κέντρο του Καΐρου το απόγευμα της Κυριακής, δείγμα του ότι ο Μουμπάρακ δεν θα τα παρατήσει εύκολα.

Την ίδια ώρα χιλιάδες είναι οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ και στις γύρω περιοχές αψηφώντας το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που άρχισε να ισχύει από τις 4 το απόγευμα.

Μήνυμα νίκης έστειλε ο νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος. Μιλώντας στο πλήθος, κάλεσε σε σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

“Είμαι μαζί σας, μαζί θα τελειώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε δεν γυρίζουμε πίσω” είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα συνεχίζεται η ανησυχία των κατοίκων του Καΐρου για τα κρούσματα λεηλασιών που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες νύχτες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

 

Ομάδες φρούρησης των ίδιων των κατοίκων συνεχίζουν να βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης με στόχο να αποτρέψουν όποιον θέλει να λεηλατήσει τις περιουσίες τους και να βλάψει τις οικογένειές τους.

Τα άρματα μάχης συνεχίζουν να βρίσκονται στο κέντρο του Καΐρου. Τα καταστήματα είναι κλειστά σε όλο το κέντρο της πόλης, πολλές βιτρίνες είναι σπασμένες και πολλά πρατήρια βενζίνης έχουν κλείσει τις φιάλες τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στις 16.00 ξεκινά το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας που διαρκεί μέχρι τις 8 το πρωϊ.

Εξάλλου τα καταστήματα τραπεζών και κεντρικών οργανισμών είναι κλειστά και όσον αφορά το ίντερνετ συνεχίζει να μη λειτουργεί.

Όπου φύγει φύγει

Χιλιάδες πολίτες ξένων χωρών συνωστίζονται στα αεροδρόμια, προσπαθώντας να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο, καθώς η κρίση εξαπλώνεται και η εξέγερση, συνοδεύεται από ληστείες και λεηλασίες.

Την απομάκρυνσή τους ζητούν Έλληνες της Αλεξάνδρειας, καθώς στην πόλη επικρατεί αναρχία.

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει δύο αεροπλάνα στην Αίγυπτο προκειμένου να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να απομακρύνουν από τη Δευτέρα του Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο εξαιτίας των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο.

“Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο ενημερώνει τους αμερικανούς πολίτες στην Αίγυπτο που επιθυμούν να φύγουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει τη μεταφορά τους σε ασφαλείς τοποθεσίες στην Ευρώπη”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

“Οι πτήσεις θα αρχίσουν να αναχωρούν από την Αίγυπτο τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου”, προσθέτει η ανακοίνωση.

Σε αντίστοιχες κινήσεις προχωρούν εταιρείες, που αναμένεται να αποσύρουν το προσωπικό τους από τη χώρα.

Τα γαλλικά πρακτορεία ταξιδίων ανέστειλαν “μέχρι νεωτέρας” τις αναχωρήσεις για την Αίγυπτο, έπειτα από τις συστάσεις της γαλλικής κυβέρνησης.

Και το βελγικό πρακτορείο ταξιδίων Jetair αποφάσισε να μεταφέρει εκτός της χώρας όλους τους πελάτες του που βρίσκονται στην Αίγπυτο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του.

Από τη μεριά τους τα βρετανικά ταξιδιωτικά πρακτορεία δήλωσαν σήμερα ότι δεν πρόκειται, προς το παρόν, να εκκενώσουν τους πελάτες τους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, αλλά ούτε και να ακυρώσουν τις αναχωρήσεις.

Έκτη μέρα διαδηλώσεων

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση παρά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποτελείται από έμπιστα πρόσωπα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ έχει ρίξει λάδι στη φωτιά και οι διαδηλωτές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν παρά την άγρια καταστολή.

Η διεθνής κοινότητα επίσης δεν έχει πειστεί για τη διάθεση του Μουμπάρακ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, με τις ΗΠΑ να χαρακτηρίζουν την κυβερνητική αλλαγή, ως “ανακάτεμα της τράπουλας”.

Τουλάχιστον 102 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 33 το Σάββατο, έχασαν τη ζωή τους αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν σήμερα Κυριακή πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και ιατρικές πηγές. Περισσότεροι από 2000 είναι τραυματίες.

Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές, με τους οποίους ενώθηκαν κύματα άλλων, συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο κέντρο του Καΐρου απαιτώντας από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί και απορρίπτοντας το διορισμό από τον ίδιο ενός αντιπροέδρου.

“Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών”, φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο διορισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σουλεϊμάν στη θέση του αντιπροέδρου.

“Μουμπάρακ, Μουμπάρακ, το αεροπλάνο περιμένει”, φώναζαν επίσης ρυθμικά οι διαδηλωτές.

Ο αιγυπτιακός στρατός περιφρουρεί το αρχηγείο του υπουργείου Εσωτερικών στο κέντρο του Καίρου, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια.

Ληστείες και λεηλασίες σε όλη τη χώρα, εξαιτίας της απουσίας της αστυνομίας. Η απουσία πρόκειται για πολιτική επιλογή σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο Κάιρο ζητώντας την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην Αλεξάνδρεια παρά τις εκκλήσεις του στρατού να αποφεύγουν να συγκεντρώνονται και να σεβαστούν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

 

Επίσης, πολιορκήθηκαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Πληροφοριών ενώ σημειώθηκαν και εκτεταμένες λεηλασίες σε καταστήματα, αλλά και στο Αιγυπτιακό Μουσείο, όπου εισβολής κατέστρεψαν μούμιες 2000 ετών.

Φίμωσαν το Αλ Τζαζίρα

Η Αίγυπτος δήλωσε σήμερα ότι διέκοψε τη λειτουργία του αραβικού δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα.

“Ο υπουργός Πληροφοριών διέταξε την αναστολή των επιχειρήσεων του Αλ Τζαζίρα, ακυρώνοντας τις άδειές του και αποσύροντας τη διαπίστευση σε όλο το προσωπικό του από σήμερα”, ανέφερε μία δήλωση στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Η μεγάλη απόδραση

Χιλιάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από τη φυλακή του Ουάντι Νατρούν, 100 χλμ βόρεια του Καΐρου, δήλωσε σήμερα πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας κατά την έκτη ημέρα της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Χιλιάδες κρατούμεοι, μεταξύ των οποίων και ένας μεγάλος αριθμός ισλαμιστών που κρατούνταν για πολλά χρόνια, καθώς και φυλακισμένοι του κοινού δικαίου, δραπέτευσαν τη νύχτα έπειτα από μία στάση στη διάρκεια της οποίας άρπαξαν τα όπλα των φυλάκων του σωφρονιστικού καταστήματος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο διευθυντής μιας φυλακής στην δυτική Αίγυπτο σκοτώθηκε και εκατοντάδες κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν, ανέφεραν ΜΜΕ νωρίς σήμερα Κυριακή.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το επεισόδιο σημειώθηκε στην Φαγιούμ, μια περιοχή της ερήμου δυτικά του Καΐρου. Περίπου 700 φυλακισμένοι απέδρασαν και ο διευθυντής της φυλακής, που είχε το βαθμό του στρατηγού, σκοτώθηκε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.

Άλλα δημοσιεύματα ανέφεραν πως άλλος ένας αξιωματούχος του στρατού, που επίσης είχε βαθμό στρατηγό, “απήχθη” από ένα έξαλλο πλήθος.

Αυτόπτες μάρτυρες σε αρκετές πόλεις της χώρας ανέφεραν ότι ο στρατός έδωσε εντολή στους κατοίκους να δημιουργήσουν ομάδες αυτοάμυνας, διότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν υπερεκταθεί για να διαχειριστούν τις ταραχές και τα προβλήματα ασφαλείας στην Αίγυπτο.

Για πρώτη φορά αντιπρόεδρος

Στο μεταξύ, ο Ομαρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και συνεργάτης του Αιγύπτιου προέδρου, ορκίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας, μία θέση που δημιουργείται για πρώτη φορά από το 1981 οπότε ανέλαβε την προεδρία ο Μουμπάρακ.

 

Η κίνηση αυτή υποδηλώνει για πρώτη φορά την πιθανή ύπαρξη ενός σχεδίου διαδοχής του Μουμπάρακ, αλλά και το γεγονός ότι ο γιος του Αιγύπτιου προέδρου δεν είναι πιθανό να τον διαδεχθεί.

Νέος πρωθυπουργός διορίστηκε, μετά από διάταγμα του Αιγύπτιου προέδρου, ο υπουργός Αεροπορίας πτέραρχος Αχμαντ Σαφίκ. Ο Σαφίκ, που αντικαθιστά τον Αχμαντ Ναζίφ, θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Ο αντικαθεστωτικός Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι κάλεσε τον Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί χωρίς καμία καθυστέρηση, τονίζοντας ότι ο διορισμός ενός αντιπροέδρου και ενός νέου πρωθυπουργού δεν είναι κινήσεις αρκετές.

Απαιτούν αλλαγή

Να προχωρήσει γρήγορα σε αλλαγές ζητούν από τον Αιγύπτιο πρόεδρο, με κοινή τους ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ και ο Κάμερον,

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές “να εγγυηθούν την κοινωνική ειρήνη”, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, πιέζοντας για πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν μπορεί απλώς “να ανακατεύει την τράπουλα και να μην αλλάζει χαρτιά”.

Νέα παρέμβαση Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συγκάλεσε το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας για να γίνει εκτίμηση της παρούσας κατάστασης στην Αίγυπτο και ζήτησε εκ νέου από την αιγυπτιακή ηγεσία να θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσες και να επιδείξει αυτοστυγκράτηση έναντι των διαδηλωτών.

Εκτός του Αμερικανού προέδου στη σύνοδο μετείχαν ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν , ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου, Τομ Ντονιλον και ανώτατοι αξιωματούχοι που σχετίζονται με θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας.

Ο κ. Ομπάμα επανέλαβε “την αντίθεση (των ΗΠΑ) στη βία” και έκανε εκ νέου έκκληση “για αυτοσυγκράτηση, υποστήριξη των οικουμενικών δικαιωμάτων και υποστήριξη συγκεκριμένων μέτρων που θα βοηθήσουν να προχωρήσουν οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο” τονίστηκε από την αμειρκανική προεδρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα