Δημοπρατούνται 70 μάσκες της φυλής των Αμερικανών Ινδιάνων Χόπι

Δημοπρατούνται 70 μάσκες της φυλής των Αμερικανών Ινδιάνων Χόπι

Δικαστήριο του Παρισιού έδωσε το πράσινο φως για να γίνει η δημοπρασία 70 μασκών της φυλής των Αμερικανών Ινδιάνων Χόπι (Vid)

Δικαστήριο του Παρισιού έδωσε σήμερα το πράσινο φως για να γίνει η δημοπρασία 70 αρχαίων μασκών που θεωρούνται ιερές από την φυλή των Αμερικανών Ινδιάνων Χόπι, παρά την σωρεία διαμαρτυριών και των αιτημάτων να σταματήσει η πώλησή τους, μεταξύ των οποίων αυτό του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γαλλία.

Η φυλή των Χόπι στη βορειοανατολική Αριζόνα και υποστηρικτές της, μεταξύ των οποίων ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ρέντφορντ, είχαν καλέσει τον οίκο δημοπρασιών να αναστείλει την πώληση των μασκών αυτών λόγω της πολιτιστικής και θρησκευτικής τους σημασίας.

Ωστόσο το δικαστήριο του Παρισιού απέρριψε σήμερα προσφυγή της φυλής και της Survival International, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της φυλής, με το επιχείρημα ότι μπορεί να επέμβει μόνον για την προστασία ανθρωπίνων λειψάνων ή ζωντανών όντων.

"Η απόφαση αυτή είναι πολύ απογοητευτική", δήλωσε ο Πιερ Σερβάν-Σρεμπέρ, δικηγόρος της Survival International. "Δεν είναι τα πάντα προς πώλησιν ή αγορά και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί", πρόσθεσε, αναφερόμενος στις μάσκες αυτές, οι οποίες θεωρούνται ιερές καθώς αντιπροσωπεύουν το πνεύμα των προγόνων των Χόπι.

Σε επιστολή του ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ρέντφορντ χαρακτήριζε την δημοπρασία των μασκών αυτών "ιεροσυλία" και αξίωνε την επιστροφή τους στα μέλη της φυλής. "Η δημοπρασία των μασκών αυτών θα είναι κατά την άποψή μου μια ιεροσυλία, μια εγκληματική χειρονομία, η οποία έχει έναν σοβαρό ηθικό αντίκτυπο", επισήμαινε στην επιστολή του.

Παράλληλα και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Παρίσι Τσαρλς Ρίβκιν εξέφρασε "μεγάλη ανησυχία" και ζήτησε χθες το βράδυ από τον οίκο δημοπρασιών να "αναβάλει την δημοπρασία". "Καλώ τον οίκο δημοπρασιών να εξετάσει την σημασία που έχουν αυτά τα ιερά αντικείμενα για το έθνος των Χόπι", ανέφερε ο Ρίβκιν σε ανακοίνωσή του.

Ωστόσο η δημοπρασία των μασκών θα ξεκινούσε σήμερα, όπως προγραμματιζόταν, στις 15:30 ώρα Ελλάδος στην αίθουσα δημοπρασιών "Ντρουό" του Παρισιού από τον οίκο Neret-Minet Tessier & Sarrou.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να εμποδίσει την δημοπρασία, ο Σερβάν-Σρεμπέρ προσέφυγε στο Συμβούλιο Πωλήσεων, έναν συμβουλευτικό οργανισμό για τους οίκους δημοπρασιών, ο οποίος δίνει την άδεια για να ξεκινήσει μια δημοπρασία. Ο δικηγόρος διευκρίνισε ότι ζήτησε την διακοπή της δημοπρασίας, αλλά, όπως επισήμανε, δεν πιστεύει πως έχει πιθανότητες επιτυχίας.

Οι Χόπι ανέρχονται σε περίπου 18.000 και ζουν κυρίως σε μια προστατευμένη περιοχή από την κυβέρνηση στην βορειοανατολική Αριζόνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Paris judge to rule on Hopi Indian masks auction

SHARE: