Έκκληση για κατανάλωση πατάτας στο Βέλγιο – 750.000 τόνοι για… πέταμα

Έκκληση για κατανάλωση πατάτας στο Βέλγιο – 750.000 τόνοι για… πέταμα
Μαγαζί με τηγανιτές πατάτες παραμένει ανοιχτό στις Βρυξέλλες AP Photo/Francisco Seco

Οι Βέλγοι καλούνται να καταναλώνουν κατεψυγμένες πατάτες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αφού πάνω από 750.000 τόνοι κινδυνεύουν να καταλήξουν στα σκουπίδια!

Μετά την ιστορική κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, ένα παρόμοιο φαινόμενο ως παράπλευρη συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού έχει προκύψει (περιορισμένο βέβαια σε εγχώρια έκταση) και στο Βέλγιο, αφορώντας στη δυσαναλογία παραγωγής και κατανάλωσης της πατάτας.

Η τηγανιτή πατάτα αποτελεί παραδοσιακό φαγητό των Βέλγων και μονοπωλεί το προϊόν πολλών μαγαζιών που ειδικεύονται σε αυτή και τη σερβίρουν μετά από ειδικό -διπλό- τηγάνισμα, ενώ μπορεί εύκολα να τη βρει κανείς σε πολλά ακόμη εστιατόρια και μπαρ.

Η έξαρση του κορονοϊού στη χώρα, όμως, σε συνδυασμό με το “lockdown” μείωσαν δραματικά τη ζήτηση αυτού του παραδοσιακού πιάτου, με τα αποθέματα πατάτας πλέον να έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, όπου οι Βέλγοι καλούνται να καταναλώνουν πατάτες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα!

Η αύξηση της προσφοράς σε αντιδιαστολή με τη μείωση της ζήτησης έχει δημιουργήσει τέτοιο πλεόνασμα πατάτας, όπου η υπερπροσφορά θέτει σε κίνδυνο πάνω από 750.000 τόνους, οι οποίοι, αν δεν καταναλωθούν θα καταλήξουν στα σκουπίδια! 

Παραγωγή πατάτας στο Βέλγιο AP Photo/Frank Hormann, File


Το ρεπορτάζ του CNBC έρχεται να επιβεβαιώσει και να σχολιάσει ο Ρομάν Κουλς, γενικός γραμματέας του βελγικού βιομηχανικού σώματος πατάτας, ο οποίος μάλιστα ξεκαθάρισε ότι όλοι αυτοί οι τόνοι πατάτας, ικανοί να γεμίσουν μέχρι και 30.000 φορτηγά κινδυνεύουν να πεταχτούν! Η κατεψυγμένη πατάτα απασχολεί το 75% της επεξεργασίας πατάτας στο Βέλγιο, από τη στιγμή ωστόσο όπου η πανδημία μπήκε στη ζωή των Βέλγων και τα περιοριστικά μέτρα τους κράτησαν σπίτι, η ζήτησή της μειώθηκε κατακόρυφα.

“Συνεργαζόμαστε με σούπερ μάρκετ ώστε να ξεκινήσουμε μία εκστρατεία, ζητώντας από τους Βέλγους να τρώνε πατάτες δύο φορές τη βδομάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης”, είπε ο Ρομάν Κουλς, για να προσθέσει: “Θέλουμε να αποφύγουμε τη σπατάλη τροφίμων. Κάθε χαμένη πατάτα είναι απώλεια”.

Αντίθετα βέβαια, όπως είπε και ο ίδιος ο Κουλς, το υπόλοιπο 25% της βιομηχανίας πατάτας είχε αρκετά καλή πορεία εν μέσω “lockdown”, πράγμα λογικό αφού οι περισσότεροι υποχρεώθηκαν να μαγειρέψουν στο σπίτι. Πάντως, παρά την έκκληση για κατανάλωση πατάτας από τους Βέλγους, οι προβλέψεις του δεν είναι αισιόδοξες: “Η επίδραση της πανδημίας στην πατάτα θα διαρκέσει αρκετούς ακόμη μήνες. Γι΄’ αυτό ψάχνουμε λύσεις. Παράλληλα, ζητήσαμε από τοςυ αγρότες να μη φυτέψουν πολλές πατάτες για την επόμενη σεζόν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα