Εκλογές στη Γαλλία: Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τη μάχη Μακρόν-Λεπέν στον β’ γύρο

Εκλογές στη Γαλλία: Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τη μάχη Μακρόν-Λεπέν στον β’ γύρο
Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία 2022 Bob Edme/AP Photo

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την αναμέτρηση της 24ης Απριλίου. Σταθερό το προβάδισμα του Μακρόν που αναδείχτηκε νικητής του πρώτου γύρου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ακολουθούμενος από την επικεφαλής της γαλλικής άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, με την οποία θα αναμετρηθεί στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο της 24ης Απριλίου.

Με 27,6% των ψήφων, ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στην κορυφή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η αντίπαλός του, Μαρίν Λεπέν, βρέθηκε στη δεύτερη θέση με περισσότερες από 4 μονάδες πίσω από τον νυν πρόεδρο (23,41%).

Ενόψει μίας μάχης που αναγγέλλεται πολύ πιο αμφίρροπη από εκείνη του 2017, οι δύο μονομάχοι κάλεσαν αμέσως σε συσπείρωση, με τον Ε. Μακρόν να ευχαριστεί όσους εκ των υποψηφίων κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να εγγυηθούν ότι η άκρα δεξιά θα ηττηθεί και τη Μ. Λεπέν να καλεί “όλους όσοι δεν ψήφισαν” τον απερχόμενο κεντρώο φιλελεύθερο πρόεδρο να «συνταχθούν» με εκείνη.

Για τη μάχη του δεύτερου γύρου στις 24/4, οι πρώτες δημοσκοπήσεις, χθες βράδυ, έφερναν τον κ. Μακρόν να επικρατεί, είτε οριακά (51-49% κατά το IFOP-Fiducial), είτε καθαρά (54-46% σύμφωνα με το Ipsos), ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πολύ λιγότερο θριαμβευτικά από το 2017, όταν έλαβε πάνω από το 66% των ψήφων.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού BFM εκτίμησε ποσοστό 52% για τον Εμανουέλ Μακρόν, έναντι 48% της Μαρίν Λεπέν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα