Εκλογές στη Γερμανία: Μικρό προβάδισμα για το SPD – Μεγάλο ερώτημα η κυβέρνηση

Εκλογές στη Γερμανία: Μικρό προβάδισμα για το SPD – Μεγάλο ερώτημα η κυβέρνηση
O υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, Όλαφ Σολτς AP

Οριακή επικράτηση των Σοσιαλδημοκρατών(SPD) υπό τον Όλαφ Σολτς, δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τις εκλογές στη Γερμανία. Μεγάλες απώλειες για την Χριστιανική Ένωση

Οριακό προβάδισμα του SPD με σημαντική ενίσχυση των ποσοστών του σε σχέση με τις εκλογές του 2017 δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τις γερμανικές εκλογές, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που ήθελαν τον Όλαφ Σολτς φαβορί για την καγκελαρία.

Μέχρι τα μεσάνυχτα, το προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών διαμορφωνόταν κοντά στο 1,5%.

Ο Όλαφ Σολτς μιλά στους ψηφοφόρους του λίγο μετά τα πρώτα Exit Poll AP

Σε μία εκλογική αναμέτρηση που εξελίχθηκε σε θρίλερ μετά τα πρώτα exit poll που έδιναν απόλυτη ισοπαλία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, η Χριστιανική Ένωση της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, είδε τα ποσοστά της να μειώνονται κατά περίπου 8 μονάδες από την προηγούμενη διαδικασία.

Μεγάλος χαμένος των εκλογών το κόμμα της Αριστεράς, τα ποσοστά του οποίου υποχώρησαν κατά πέντε σχεδόν μονάδες, θέτοντας εν αμφιβόλω την είσοδό της στη Μπούντεσταγκ. Στον αντίποδα και όπως αναμενόταν, οι Πράσινοι αναδεικνύονται σε ρυθμιστή σε ό,τι αφορά στον σχηματισμό κυβέρνησης, έχοντας διπλασιάσει τις ψήφους που έλαβαν, χωρίς όμως να πλησιάζουν τα δημοσκοπικά τους ποσοστά.

Στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκαν οι Φιλελεύθεροι(FDP), ενώ οι ακροδεξιοί του AfD παρουσίασαν μικρή μείωση των ποσοστών τους, φαίνεται όμως ότι παγιώνουν την παρουσία τους στο γερμανικό κοινοβούλιο.

"Στρογγυλό τραπέζι ελεφάντων" στις γερμανικές εκλογές του 2021 2021 Sebastian Gollnow/ap

Ευφορία στο SPD-Κατήφεια για τους Χριστιανούς

Η ευφορία στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών ήταν προφανής από τις πρώτες στιγμές αφού έκλεισαν οι κάλπες, με τον Όλαφ Σολτς να μιλάει από το στρατηγείο του SPD σε ένα πλήθος συγκεντρωμένων που δεν σταματούσε να χειροκροτά.

O Όλαφ Σολτς 2021 Lisa Leutner/ap

“Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι οι πολίτες της χώρας μας ψήφισαν κατ’αυτόν τον τρόπο. Το κόμμα μας τα πάει πολύ καλύτερα από ό,τι εδώ και πολύ καιρό”, δήλωσε από το κτίριο Βίλι Μπραντ, τα γραφεία των Σοσιαλδημοκρατών, ο Όλαφ Σολτς, μετά την ανακοίνωση των exit polls. Όπως είπε μάλιστα, η ψήφος έδειξε ότι οι πολίτες της Γερμανίας, θέλουν αλλαγή, θέλουν καγκελάριο από το SPD.

Αργότερα, μιλώντας στο Elefantenrunde ή αλλιώς “στρογγυλό τραπέζι ελεφάντων, ο Σολτς τόνισε ότι εντολή της κάλπης είναι η ανάληψη της καγκελαρίας από τον ίδιο και πως είναι δουλειά του να “κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες όλων των ψηφοφόρων”.

Από την άλλη, ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU-CSU), Άρμιν Λάσετ υπογράμμισε στην ομιλία του “δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτελέσμα”. Άλλωστε, όπως είπε, το κόμμα του έχασε το “πλεονέκτημα της εξουσίας” το προβάδισμα που θεωρητικά έχει εν ενεργεία καγκελάριος στις εκλογές, στρέφοντας εμμέσως τα βέλη του στην Άνγκελα Μέρκελ που αποχώρησε από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών.

Λάσετ και Μέρκελ στο στρατηγείο του CDU AP Photo/Martin Meissner

Ωστόσο, παρά την διαφαινόμενη ήττα, ο Λάσετ επιμένει ότι θα διεκδικήσει την καγκελαρία. “Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σχηματίσουμε μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Χριστιανικής Ένωσης, η Γερμανία χρειάζεται μία συμμαχία που θα εκσυγχρονίσει την χώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο στρογγυλό τραπέζι με τους άλλους υποψηφίους επανέλαβε αυτή την θέση. “Ναι, θέλουμε να ηγηθούμε της επόμενης κυβέρνησης”, τόνισε.

Κερδισμένοι οι Πράσινοι – Στα ίδια οι Φιλελεύθεροι

Οι Πράσινοι από την πλευρά τους, δηλώνουν ικανοποίημενοι από το αποτέλεσμα. Φαίνεται ότι προσεγγίζουν το 15% των ψήφων, ποσοστό αυξημένο περισσότερες από πέντε μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές. Η Αναλένα Μπέρμποκ, έκανε λόγο για “φανταστικό αποτελέσμα”.

Κατά την ομιλία της η Μπέρμποκ ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους των Πρασίνων, ενώ στελέχη του κόμματος, διεμήνυαν ότι το κόμμα είναι ανοιχτό σε συζητήσεις και με τα δύο μεγάλα κόμματα για συμμετοχή στην κυβέρνηση, αν και όλο το προηγούμενο διάστημα εξέφραζαν ανοιχτά την προτίμησή τους σε κυβέρνηση με κορμό το SPD.

Το ίδιο ισχύει και για τους φιλελεύθερους του FDP που διατηρείται σε ποσοστά λίγο πάνω των 10 μονάδων. Τα στελέχη εδώ είναι ξεκάθαρο ότι θα συμμετάσχουν και προτιμούν μία κυβέρνηση συνεργασίας υπό την Χριστιανική Ένωση.

Οι ακροδεξιοί του AfD βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά περίπου μία μονάδα και εξασφαλίζουν έτσι εκ νέου την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.

Χαμένη η Αριστερά

Μεγάλο χαμένος των σημερινών εκλογών, το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Συγκεντρώνοντας περίπου το 5% με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα (κάποια στιγμή στη διάρκεια της νύχτας μάλιστα έπεσαν και κάτω από το όριο, στο 4,9%), βρίσκονται αντιμέτωποι με μη είσοδο στο κοινοβούλιο, υποδιπλάσιάζοντας τα ποσοστά τους από τις προηγούμενες εκλογές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα