Εκλογές στη Βαυαρία: Συντριβή για Μέρκελ-Zέεχοφερ και SPD

Πανηγυρισμοί για τους Πράσινους
Πανηγυρισμοί για τους Πράσινους AP

Σαρωτικές αλλαγές στο κρατίδιο της Γερμανίας, όπου τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα καταρρέουν. Άνοδος ρεκόρ για τους Πράσινους, εκτός βουλής η αριστερά.

Τριγμοί στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας έπειτα από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Βαυαρία, από τις οποίες ο στενός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ, οι Χριστιανοκοινωνιστές βγαίνουν βαριά λαβωμένοι, την ώρα που οι ακροδεξιοί του AfD πραγματοποιούν θεαματική είσοδο στο κοινοβούλιο του κρατιδίου.

Έτσι, απώλεια 12 ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), όπου, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD συγκεντρώνουν ποσοστό 35,5%. Δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι Πράσινοι, με 18,5%, ενισχυόμενοι κατά 9,9 μονάδες από το 2013. Ακολουθούν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,5%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 10%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5% και η Αριστερά με 3,5%, η οποία φαίνεται ότι θα μείνει εκτός Κοινοβουλίου.

Η πρόβλεψη των Exit Poll αλλά και η διαφορά στα ποσοστά των κομμάτων από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση
Η πρόβλεψη των Exit Poll αλλά και η διαφορά στα ποσοστά των κομμάτων από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση WAHL

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως το ρατσιστικό, ξενοφοβικό κόμμα AfD εισέρχεται στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά στην ιστορία του με διψήφιο ποσοστό και πιθανότατα υψηλότερο από τους σοσιαλδημοκράτες.

Εκλογές στη Βαυαρία
Εκλογές στη Βαυαρία AP

Οι συντηρητικοί εξωθούνται σε συγκυβέρνηση

Το συντηρητικό κόμμα είναι πλέον αναγκασμένο να επιχειρήσει κυβέρνηση συνεργασίας στο μεγαλύτερο εδαφικά κρατίδιο της ομόσπονδης Γερμανίας. Όπως διαβάζουμε στην DW, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Σούντερ θα ήθελε έναν μεγάλο συνασπισμό με τους κερδισμένους της εκλογικής αναμέτρησης, τους Πράσινους, κάτι που δύσκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί.

Εκλογές στη Βαυαρία
Εκλογές στη Βαυαρία AP

Μια πιο συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσε να περιλαμβάνει τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους και ίσως τους Φιλελεύθερους. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν εξετάζει ενδεχόμενο συνεργασίας με το ξενοφοβικό και ρατσιστικό AfD.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, οι κατανομή των εδρών έχει ως εξής, στα δύο σενάρια της εισόδου και μη των Φιλελευθέρων στην βουλή. Στην πιο αισιόδοξη περίπτωση, οι Χριστιανοκοινωνιστές λαμβάνει 79 έδρες απέχοντας πολύ από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αρχή του τέλους για την Μέρκελ;

Εφόσον επαληθευτούν τα Exit Polls και οι Χριστιανοκοινωνιστές πέσουν σε ακόμη χαμηλότερο ιστορικό χαμηλό μέσα στο βαυαρικό σπίτι τους, ο Ζέεχοφερ θα πάψει να είναι πρόεδρος και η συγκυβέρνηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, θα δοκιμαστεί από νέους κλυδωνισμούς.

Εκλογές στη Βαυαρία
Εκλογές στη Βαυαρία AP

Υπό αυτή την έννοια αυτή η εκλογική αναμέτρηση σφραγίζει και τη μοίρα της Μέρκελ. Η αρχή του πολιτικού τέλους για τη Γερμανίδα καγκελάριο. είχε βέβαια ξεκινήσει από τις τελευταίες εθνικές εκλογές: Μετά τη νίκη πριν από ένα χρόνο και κάτι η Μέρκελ στις δηλώσεις ήταν πολύ σκεπτική. Οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν επίσης χάσει ποσοστά, αν και όχι στον ίδιο βαθμό με τους Χριστιανοκοινωνιστές, με τους οποίους όμως είναι έτσι κι αλλιώς συνδεδεμένοι. Το μετεκλογικό τοπίο ήταν περίπλοκο, παρόλο που η Γερμανία είναι η χώρα της Ευρώπης που μπορεί να καυχιέται για την οικονομία της.

Στην Γερμανία όμως οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν, αλλά οι Γερμανοί δεν είναι πια πολύ ευχαριστημένοι. Το θέμα είναι ποιος θα τους προσφέρει πραγματική εναλλακτική.

Πηγή: 

ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Deutsche Welle: Πολιτικός σεισμός στη Βαυαρία - Αγωνία στο Βερολίνο

Εκλογές στη Βαυαρία: "Οι ευρωσκεπτικιστές τρίτη δύναμη πανευρωπαϊκά"

Αυξημένη συμμετοχή ψηφοφόρων στις κρίσιμες εκλογές στη Βαυαρία

Στη Βαυαρία σφραγίζεται η μοίρα της Μέρκελ

Σόιμπλε: Η Μέρκελ δεν είναι πια αδιαμφισβήτητη

SHARE:

24Media Network