Εμβόλιο AstraZeneca: Μόλις 10% αποτελεσματικό απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Εμβόλιο AstraZeneca: Μόλις 10% αποτελεσματικό απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Εμβόλιο AstraZeneca shutterstock

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, μόλις στο 10% είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έναντι της μετάλλαξης του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική.

Το εμβόλιο της AstraZeneca προσφέρει μόλις 10% προστασία έναντι της μετάλλαξης του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική, τονίζουν Βρετανοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη δοκιμή μικρής κλίμακας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, δήλωσαν ότι το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης παρουσίασε πολύ μικρή ανοσία έναντι της ήπιας έως μέτριας μόλυνσης, αν και εξέφρασαν την ελπίδα ότι – θεωρητικά – θα εξακολουθούσε να προσφέρει σημαντική προστασία από πιο σοβαρές λοιμώξεις της covid-19, ενώ την ίδια στιγμή στη Νότια Αφρική έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί με το εν λόγω εμβόλιο.

Ο καθηγητής Shabir Madhi από το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand, ο οποίος ηγήθηκε των δοκιμών, δήλωσε ότι, ενώ η μελέτη ήταν μικρής κλίμακας, σχεδιάστηκε για να επικεντρωθεί στο κατά πόσον το εμβόλιο είχε τουλάχιστον 60% αποτελεσματικότητα έναντι της συγκεκριμένης μετάλλαξης της covid-19.

“Τα αποτελέσματα που περιγράφουμε τώρα σε σχέση με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού, κυμαίνονται στο 10%. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το όριο του 60%. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει κάποια ελπίδα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό -όπως και το εμβόλιο της Johnson & Johnson- σε διαφορετική δημογραφική ηλικία που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου”, δήλωσε ο καθηγητής.

Σχετικά με το ζήτημα της καθυστέρησης της δεύτερης δόσης, είπε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης μετά από μια εφάπαξ δόση ήταν 75%, αλλά αυτό ήταν πριν εμφανιστεί η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής.

Όπως γράφει η Guardian, τα νέα αυτά προκάλεσαν ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, καθώς φαίνεται πως τα διαθέσιμα εμβόλια θα αποδειχθούν ανεπαρκή για να τερματίσουν την πανδημία από μόνα τους, ενώ την ίδια ώρα οι φαρμακευτικές εργάζονται πάνω στο εμβόλιο, με στόχο την προστασία έναντι μεταλλάξεων του ιού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα