Βρετανία: “Ενεργός” μυστικός πράκτορας της Κίνας δραστηριοποιούνταν στο κοινοβούλιο

Βρετανία: “Ενεργός” μυστικός πράκτορας της Κίνας δραστηριοποιούνταν στο κοινοβούλιο
Στιγμιότυπο του βρετανικού κοινοβουλίου 2022 UK Parliament/Jessica Taylor via AP

Προειδοποιήσεις της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI5 για "ενεργό" πράκτορα της κινεζικής κυβέρνησης στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Μια επιστολή – φωτιά εστάλη προς τους βουλευτές από τον Sir Iain Duncan Smith, πως υπάρχουν προειδοποιήσεις από τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI5 για “ενεργό πράκτορα” της κινεζικής κυβέρνησης που δραστηριοποιείται στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο Sir Lindsay Hoyle ανέφερε πως ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων είναι ενήμερος για το ζήτημα, ενώ στην επιστολή που εστάλη στους βουλευτές αναφέρεται ότι μια γυναίκα που ονομάζεται Christine Lee είχε “εμπλακεί σε δραστηριότητες πολιτικής παρέμβασης για λογαριασμό του Κινέζικου Κοινοτικού Κόμματος, έχοντας συνομιλίες με μέλη εδώ στο κοινοβούλιο”.

Η MI5 έστειλε μια “ειδοποίηση παρεμβολής” προειδοποιώντας ότι η κα Lee έχει “διευκολύνει οικονομικές δωρεές σε βουλευτές για λογαριασμό ξένων υπηκόων που έχουν έδρα τους το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα. Οι δωρεές μάλιστα έγιναν κρυφά για να συγκαλύψουν την προέλευση των πληρωμών”.

Ο επικεφαλής των Εργατικών και πρώην υπουργός Barry Gardiner είναι ένας από τους φερόμενους βουλευτές που δέχθηκαν μεγάλες δωρεές από την κα. Lee, επιβεβαιώνοντας μάλιστα πως ο γιος της εργαζόταν για εκείνον, όμως παραιτήθηκε σήμερα.

Εμπλεκόμενη σε δραστηριότητες πολιτικής παρέμβασης στο Ην. Βασίλειο η Christine Lee

Η υπηρεσία ασφαλείας ανέφερε πως η κα. Lee έχει εμπλακεί με εν ενεργεία αλλά και επίδοξους βουλευτές, καθώς και με μέλη της διαλυμένης πλέον πανκομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας, των Κινέζων στη Βρετανία, ενώ στην προειδοποίηση της M15 αναφέρεται ότι “η κα. Lee έχει ενεργήσει κρυφά σε συνεργασία με το Τμήμα Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (UFWD) και κρίνεται ότι εμπλέκεται σε δραστηριότητες πολιτικής παρέμβασης στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Η Κινέζα πάντως φέρεται να προχώρησε και σε αρκετές δωρεές προς τον βουλευτή των Εργατικών, Barry Gardiner, καθώς το μητρώο συμφερόντων του βουλευτή δείχνει ότι η κα. Lee έχει πραγματοποιήσει δωρεές ύψους πάνω από 700.000 λίρες σε βουλευτές, μεγάλο μέρος εξ αυτών στον κ. Gardiner.

Μιλώντας στο δίκτυο Sky News ο βουλευτής ανέφερε πως έχει επαφές με την MI5 εδώ και πολλά χρόνια αναφορικά με την κα. Lee και πως “πάντα ενημέρωνα τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών για την ενασχόλησή της με το γραφείο μου αλλά και τις δωρεές που έκανε για τη χρηματοδότηση ερευνητών”. “Γνωρίζουν επίσης ότι δεν έχω επωφεληθεί προσωπικά από αυτές τις δωρεές με κανέναν τρόπο. Σταμάτησε να χρηματοδοτεί οποιονδήποτε εργαζόμενο στο γραφείο μου τον Ιούνιο του 2020”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα