ΝΑΤΟ: “Λυπηρή” η απόφαση της Κίνας να μην συμμετάσχει στη Σύνοδο της Ελβετίας

Διαβάζεται σε 2'
ΝΑΤΟ: “Λυπηρή” η απόφαση της Κίνας να μην συμμετάσχει στη Σύνοδο της Ελβετίας
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ (AP Photo/Aliosha Marquez)

Την απόφαση της κινέζικης διπλωματίας να μην συμμετέχει στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, επέκρινε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, επέκρινε τη Κίνα για την απόφασή της να μη συμμετάσχει στη σύνοδο που θα οργανώσει η Ελβετία στα μέσα του μήνα με σκοπό να συζητηθούν τρόποι για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο δημόσιο περιφερειακό γερμανικό δίκτυο NDR, ο κ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε “λυπηρή” την απόφαση του Πεκίνου.

Η Ελβετία έχει προσκαλέσει 160 χώρες στη σύνοδο αυτή (15η-16η Ιουνίου), εκτός από τη Ρωσία, ο στρατός της οποίας εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022.

Η κινεζική διπλωματία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν θα συμμετάσχει, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, να εξηγεί πως υπάρχει μεγάλη απόκλιση στον τρόπο που οργανώθηκε η σύνοδος από τις προσδοκίες της Κίνας και της διεθνούς κοινότητας.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού δήλωσε πως η εξέλιξη δεν τον εξέπληξε. Τόνισε πως όχι μόνο το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν μερικές ημέρες προτού ξεσπάσει ο πόλεμος συμφωνία στην οποία τονιζόταν συνεργασία «χωρίς όρια».

Ακόμη, η Νορβηγία κατήγγειλε πως η Κίνα πωλεί προχωρημένες τεχνολογίες, μικροηλεκτρονικά και άλλα είδη στην ρωσική πολεμική βιομηχανία, επιτρέποντας στη Μόσχα να συνεχίζει τον πόλεμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα