Επεισόδια στην Τουρκία για την αυτοκτονία του Κούρδου πολιτικού κρατουμένου

Φωτογραφία αρχείου από την Τουρκία
Φωτογραφία αρχείου από την Τουρκία AP

Ασυνομικές δυνάμεις και διαδηλωτές στην νοτιοανατολική Τουρκία συγκρούστηκαν την Δευτέρα με αφορμή τις διαδηλώσεις των Κούρδων για την αυτοκτονία ομοεθνούς τους στις τουρκικές φυλακές.

Συγκρούσεις ξέσπασαν την Δευτέρα μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών στη νοτιοανατoλική Τουρκία, την επομένη της αυτοκτονίας Κούρδου κρατουμένου που έκανε απεργία πείνας, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.

Άνδρες της μονάδας καταστολής της αστυνομίας έκαναν χρήση αντλιών νερού υπό πίεση για να απωθήσουν μέλη του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του HDP, που είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη μνήμη του κρατουμένου μπροστά στον τάφο του στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγάλη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

ADVERTISING

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του και το HDP, ο κρατούμενος Ζουλκούφ Γκεζέν αυτοκτόνησε δι απαγχονισμού μέσα στη φυλακή χθες, Κυριακή.

Έκανε απεργία πείνας εδώ και εβδομάδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ιστορικού ηγέτη των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι ο Ζουλκούφ Γκεζέν κρεμάστηκε μέσα στο λουτρό της φυλακής χρησιμοποιώντας ένα σχοινί απλώματος ρούχων αλλά διευκρίνισε ότι επρόκειτο για "αυτοκτονία" και όχι για πράξη διαμαρτυρίας κατά των συνθηκών κράτησης του Οτσαλάν.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αυτοκτόνησε Κούρδος πολιτικός κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές

SHARE:

24Media Network