Ερντογάν για μεταναστευτικό: “Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες προς την Ευρώπη”

Ερντογάν για μεταναστευτικό: “Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες προς την Ευρώπη”
Ο Τούρκος Πρόεδρος , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

"Φύγετε από τον δρόμο μας", είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στον Ρώσο ομολόγό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ απείλησε ότι θα αφήσει τα σύνορα με την Ευρώπη ανοικτά στους μετανάστες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι ζήτησε από τη Ρωσία “να φύγει από τον δρόμο μας” στη Συρία στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Είπα στον Πούτιν: ‘Τι κάνετε εκεί κάτω; Αν θέλετε να εγκαταστήσετε μία βάση, κάντε το, αλλά φύγετε από τον δρόμο μας. Αφήστε μας πρόσωπο με πρόσωπο με το (συριακό) καθεστώς'”, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του από την Κωνσταντινούπολη, ενώ υπογράμμισε ότι οι συριακές δυνάμεις “θα πληρώσουν το τίμημα” των επιθέσεών τους εναντίον του τουρκικού στρατού.

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η χώρα του “δεν μπορεί να αντιμετωπίσει” ένα νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία και επεσήμανε ότι θα αφήσει τα σύνορα με την Ευρώπη ανοικτά, επικρίνοντας την ΕΕ ότι δεν βοήθησε επαρκώς την Άγκυρα να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό βάρος.

«Μας υποσχεθήκατε βοήθεια, αλλά δεν κάνετε όποτε, οπότε ανοίξαμε χθες τα σύνορά μας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ο Τούρκος πρόεδρος.

«Περίπου 18.000 μετανάστες έχουν ήδη περάσει και σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000 και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας διότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα