Ευρωκοινοβούλιο: Πέρασε το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οικοσυστημάτων – Ήττα του ΕΛΚ

Ευρωκοινοβούλιο: Πέρασε το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οικοσυστημάτων – Ήττα του ΕΛΚ
Η ψήφιση του νόμου για την «αποκατάσταση της φύσης» στο Ευρωκοινοβούλιο © European Union 2023 - Source : EP

Σε πανηγυρικό κλίμα εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντριπτική ήττα για ΕΛΚ και Βέμπερ.

Εγκρίθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης, από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η νομοθετική πρόταση για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σχέδιο για την αποκατάσταση της φύσης που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2022 έχει θέσει ως στόχο την κατ’ ελάχιστον αποκατάσταση του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030, όπως και την επαναφορά σε καλή κατάσταση όλων των οικοσυστημάτων που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.

Η πρόταση, η οποία μπλοκαρίστηκε σε τρεις ψηφοφορίες επιτροπών προκαλώντας πολιτική ένταση, «πέρασε» με 336 ψήφους υπέρ, 300 κατά, ενώ 13 ευρωβουλευτές απείχαν, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ της απόσυρσης του σχεδίου να δέχεται συντριπτική ήττα.

Ο επικεφαλής του, Μάνφρεντ Βέμπερ, ήταν από τους πιο σφοδρούς επικριτές του, επικαλούμενος την ανάγκη υπεράσπισης των συμφερόντων των αγροτών, ενώ δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμα και ακραία παραδείγματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ανάδειξη των υποτιθέμενων κινδύνων.

Ο Επικεφαλής Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αντιπρόεδρος του Ευρ. Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολίασε με ανάρτηση του:

«Σημαντική νίκη στο ΕΚ! Η μαύρη συμμαχία Δεξιάς- Ακροδεξιάς, με την ενεργή συμμετοχή των ΕΒ της ΝΔ, απέτυχε να μπλοκάρει την πρόταση της Κομισιόν για την αποκατάσταση της φύσης και την προστασία του περιβάλλοντος. Η συμμαχία Αριστεράς, Σοσιαλιστών, Πράσινων και Renew ήταν νικηφόρα!»

Ανάρτηση έκανε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης, όπου αποτυπώνεται το πανηγυρικό κλίμα μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Πλέον, οι ευρωβουλευτές και οι χώρες-μέλη θα συνεχίσουν συζητήσεις για να καταλήξουν στο τελικό κείμενο, με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2024.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα