Ευρωπαϊκή Ένωση: Χτύπημα στον Όρμπαν – “Παγώνει” κονδύλια δισεκατομμυρίων στην Ουγγαρία

Ευρωπαϊκή Ένωση: Χτύπημα στον Όρμπαν – “Παγώνει” κονδύλια δισεκατομμυρίων στην Ουγγαρία
Ο Βίκτορ Όρμπαν Johanna Geron/AP

Η υπονόμευση της δημοκρατίας από την κυβέρνηση Όμπραν έφερε και την αντίδραση της Ε.Ε., η οποία ζήτησε την αναστολή δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ουγγαρία.

Οι ανησυχίες της Ε.Ε. για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία έφεραν και την πρώτη ηχηρή της αντίδραση, ως απάντηση στην αντιδημοκρατική” κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την Κυριακή να “παγώσουν” 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονταν για την Ουγγαρία.

Αυτό είναι το νέο βήμα των Βρυξελλών σε μία διαδικασία μηχανισμού κράτους δικαίου που ξεκίνησε κατά της Ουγγαρίας τον περασμένο Απρίλιο. Ο μηχανισμός, ο οποίος είχε εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επιτρέπει στις Βρυξέλλες να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στα κράτη μέλη “για να προστατεύσουν τον προϋπολογισμό”» εάν κριθεί ότι έχουν παραβιάσει τις βασικές αξίες της ΕΕ.

Το ύψος του ποσού που θα ανασταλεί, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει να είναι “αυστηρά ανάλογο με τον αντίκτυπο της παραβίασης στον προϋπολογισμό της Ένωσης”.

Η ανακοίνωση από τον Επίτροπο Johannes Hahn, αρμόδιο για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση, έρχεται μόλις τρεις ημέρες αφότου οι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε εισήγηση που κρίνει ότι η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν δεν αποτελεί πλέον πραγματική δημοκρατία χαρακτηρίζοντάς την «υβριδικό καθεστώς κοινοβουλευτικής απολυταρχίας».

Να σημειωθεί τέλος πως, στο ψήφισμά τους, οι ευρωπαίοι νομοθέτες απέδωσαν την απόλυτη ευθύνη για τη διολίσθηση του κράτους δικαίου της Ουγγαρίας στον πρωθυπουργό της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα