Φινλανδία: Παραίτηση-εξπρές για τον υπουργό Οικονομίας που ήταν νοσταλγός των ναζί

Φινλανδία: Παραίτηση-εξπρές για τον υπουργό Οικονομίας που ήταν νοσταλγός των ναζί
https://vilhelmjunnila.fi/

Ο Βίλχελμ Γιούνιλα δεν μπόρεσε να κρύψει τις φιλοναζιστικές του απόψεις και οδήγησε σε παραίτηση μόλις 10 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομίας Βίλχελμ Γιούνιλα υπέβαλε την Παρασκευή την παραίτησή του ύστερα από μόλις 10 ημέρες στο αξίωμα αυτό, όπως ανακοίνωσε το εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών, με αφορμή αναφορές τις οποίες είχε κάνει και οι οποίες συνδέονται με τους Ναζί.

«Για τη συνέχιση της κυβέρνησης και τη φήμη της Φινλανδίας, βλέπω πως μου είναι αδύνατον να συνεχίσω ως υπουργός με ικανοποιητικό τρόπο», δήλωσε ο Γιούνιλα σε ανακοίνωσή του.

Ο Γιούνιλα είναι μέλος του Κόμματος των Φινλανδών, που συμμετέχει στον δεξιό συνασπισμό που ανέλαβε την εξουσία στις 20 Ιουνίου ύστερα από τις εκλογές του Απριλίου.

Πριν από τις εκλογές σύμφωνα με ρεπορτάζ δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ο Γιουνίλα είχε δώσει συγχαρητήρια σε συνυποψήφιό του για τον αριθμό 88 που είχε η υποψηφιότητά του. Ο αριθμός 88 είναι νεοναζιστικό σύμβολο και αναφέρεται στη φράση με τα δύο H (Heil Hilter).

O Φινλανδός πολιτικός ζήτησε στη συνέχεια συγγνώμη κάνοντας λόγο για “κακόγουστο αστείο” αλλά η ζημιά για τον ίδιο είχε ήδη γίνει.

Μετά την ορκομωσία του, στο φως της δημοσιότητας ήρθε ακόμη περισσότερο υλικό από το νεοναζιστικό παρελθόν του Γιουνίλα γεγονός που εν τέλει τον οδήγησε σε παραίτηση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα