Γαλλία για Oruc Reis: Αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εμανουέλ Μακρόν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εμανουέλ Μακρόν AP

Το Παρίσι καλεί την Τουρκία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες, ενάντια στα συμφέροντα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο - Επικαλείται την απόφση του πρόσφατου Συμβουλίου της ΕΕ της 1ης Οκτωβρίου.

Κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αποστολή από την Άγκυρα του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην περιοχή, σε μια ζώνη που βρίσκεται στην καρδιά εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας κα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Ορούτς Ρέις στα ανοιχτά του Καστελλόριζου και της Ρόδου» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Ανιές φον ντερ Μιλ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου, η ΕΕ απηύθυνε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ένωσης. «Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη», προσέθεσε.

Από τη δική της μεριά, και η γερμανική προεδρία, μέσων του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζάιμπερτ το μεσημέρι της Δευτέρας έκανε λόγο για ΄λυπηρό βήμα" από πελυράς Τουρκίας, προσθέτοντας πως " αν πράγματι υπάρξουν εξερευνήσεις σε αυτή την διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, αυτό θα ήταν πολύ λυπηρό και από την δική μας σκοπιά και μη συνετό βήμα, το οποίο θα έριχνε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο".

Θυμίζουμε ότι το πρωί της Δευτέρας το Ορούτς Ρέις έκλεισε τον πομπό του, ενώ, σύμφωνα με την NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, κατευθύνεται σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλλοκρηπίδας.

Η τελευταία καταγεγραμμένη θέση του πλοίου ήταν στα νότια του λιμανιού της Αττάλειας, γύρω στις 11 και 30 το πρωί, ενώ άγνωστη παραμένει η τωρινή του θέση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Τουρκία, Μακρόν, Oruc Reis
SHARE: