Γαλλία: Ο Μακρόν “χαιρετίζει” την απελευθέρωση του σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ

Γαλλία: Ο Μακρόν “χαιρετίζει” την απελευθέρωση του σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ομιλία του στο Παρίσι AP

"Ήμασταν πάντα στο πλευρό του" είπε ο Γάλλος πρόεδρος για την απελευθέρωση του σκηνοθέτη στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας “χαιρέτισε” το Σάββατο την απελευθέρωση του Ουκρανού σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ, στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. “Ήμασταν πάντα στο πλευρό του”, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Το Κίεβο και η Μόσχα προχώρησαν σε μια χωρίς προηγούμενο ανταλλαγή 70 κρατουμένων, μεταξύ των οποίων ο κινηματογραφιστής Όλεγκ Σεντσόφ, που είχε καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη για “τρομοκρατία” και την απελευθέρωσή του ζητούσε η διεθνής κοινότητα.

“Είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την επανάληψη ενός εποικοδομητικού διαλόγου που θα πρέπει να συνεχιστεί τις προσεχείς εβδομάδες”, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

“Η Γαλλία, μαζί με τη Γερμανία, θα εντείνει τις προσπάθειές της στο πλαίσιο του “σχήματος της Νορμανδίας” προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει νέα πρόοδος και να εφαρμοστεί το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας του Μινσκ”, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Ο διασημότερος ανάμεσα στους κρατούμενους που ανταλλάχθηκαν σήμερα, ο 43χρονος Όλεγκ Σεντσόφ είχε συλληφθεί το 2014 στην Κριμαία γιατί είχε διαμαρτυρηθεί κατά της προσάρτησης της ουκρανικής αυτής χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία. Στη συνέχεια καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη στη ρωσική Αρκτική περιοχή για προετοιμασία “τρομοκρατικών επιθέσεων”. Το 2018 είχε κάνει απεργία πείνας για 145 ημέρες, μια διαμαρτυρία που προβλήθηκε πολύ από τα μέσα ενημέρωσης και προκάλεσε πολλές εκδηλώσεις υποστήριξης.

Ο Σεντσόφ επέστρεψε το Σάββατο στην Ουκρανία και μόλις έφθασε στο Κίεβο ζήτησε την απελευθέρωση των “εναπομεινάντων φυλακισμένων” στη Ρωσία. Φορώντας ένα μαύρο μπλουζάκι, ο κινηματογραφιστής παρότι έμοιαζε να έχει ανακτήσει τις δυνάμεις του μετά την απεργία, κατά την οποία δοκιμάστηκε σοβαρά η υγεία του, έδειχνε πολύ χλωμός, με τραβηγμένα χαρακτηριστικά και κουρασμένος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα