Γαλλικές εκλογές: Δημοσκόπηση “δίνει” πρωτιά στον Μελανσόν στις βουλευτικές εκλογές

Γαλλικές εκλογές: Δημοσκόπηση “δίνει” πρωτιά στον Μελανσόν στις βουλευτικές εκλογές
Ζαν Λικ Μελανσόν AP

Με μικρή διαφορά από τα κόμματα της προεδρικής πλειοψηφίας υπό τον Μακρόν, νέα δημοσκόπηση δείχνει νικήτρια τη συμπαράταξη του Μελανσόν στον πρώτο γύρο των βουευτικών εκλογών στη Γαλλία. Σημαντικό το ποσοστό της Λεπέν.

Η συμπαράταξη των κομμάτων της αριστεράς υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν εμφανίζεται, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, να προηγείται με 28% στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, έναντι 27% των κομμάτων της προεδρικής πλειοψηφίας υπό τον Εμανουέλ Μακρόν.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η ακροδεξιά υπό την Μαρίν Λεπέν με 22%, την τέταρτη οι κεντροδεξιοί ρεπουμπλικάνοι με 11% και την πέμπτη θέση το ακροδεξιό κόμμα υπό τον Ερίκ Ζεμούρ με 6,5%.

Ωστόσο, τα ποσοστά του πρώτου γύρου στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, λόγω του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος της χώρας, ελάχιστα προδικάζουν την τελική κατανομή των εδρών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Τα πάντα κρίνονται στον δεύτερο γύρο, όπου σε κάθε μια από τις 577 εκλογικές περιφέρειες περνάνε τα δύο πρώτα σε ψήφους κόμματα, αλλά και όσα υπερβαίνουν σε απόλυτο αριθμό ψήφων το 12,5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων.

Η αποχή στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές είναι της τάξεως του 50%. Αυτό το εκλογικό σύστημα έδωσε το 2017 στα κόμματα της υπό τον Μακρόν προεδρικής πλειοψηφίας τις 356 από τις 577 έδρες, ενώ στον πρώτο γύρο τα ποσοστά τους ήταν στο 32%. Σύμφωνα με την εταιρία Ifop, που έκανε την κυλιόμενη δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας, το ανώτατο όριο στατιστικού σφάλματος βρίσκεται περί το 3%.

Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, φαίνονται να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα υπάρχουν στον δεύτερο γύρο της 19ης Ιουνίου υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από τα κόμματα της βαθειά ριζωμένης στη Γαλλία παραδοσιακής δεξιάς.

Από την συμπεριφορά αυτών των ψηφοφόρων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το εκλογικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, που είναι και το καθοριστικό για την κατανομή των εδρών στη νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα