Γερμανία: 'Μεγάλο συνασπισμό' με τους Σοσιαλδημοκράτες θέλουν οι Χριστιανοκοινωνιστές

Der designierte CSU-Vorsitzende und bayerische Ministerpraesident, Bundeslandwirtschaftsminister Horst Seehofer lacht am Montag, 13. Oktober 2008, waehrend einer Pressekonferenz nach der Vorstandssitzung in Muenchen. (AP Photo/Matthias Schrader) Horst Seehofer,  German Agricultural Minister and designated chairman of the Christian Social Union party (CSU),  smiles during a news conference after a board meeting in Munich, southern Germany, Monday, Oct. 13, 2008.  (AP Photo/Matthias Schrader)
Der designierte CSU-Vorsitzende und bayerische Ministerpraesident, Bundeslandwirtschaftsminister Horst Seehofer lacht am Montag, 13. Oktober 2008, waehrend einer Pressekonferenz nach der Vorstandssitzung in Muenchen. (AP Photo/Matthias Schrader) Horst Seehofer, German Agricultural Minister and designated chairman of the Christian Social Union party (CSU), smiles during a news conference after a board meeting in Munich, southern Germany, Monday, Oct. 13, 2008. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Μια επανάληψη του συνασπισμού ανάμεσα στους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και τους σοσιαλδημοκράτες του SPD αποτελεί «την καλύτερη επιλογή για τη Γερμανία»

Την προτίμησή του σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες εξέφρασε ανοιχτά  σήμερα ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο ηγέτης του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του βαυαρού συμμάχου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.

Δύο μήνες μετά τις εκλογές και παρά την πρόσφατη αποτυχία των επίπονων διαβουλεύσεων με τους φιλελεύθερους του FDP και τους Πρασίνους, η Άγγελα Μέρκελ είναι αποφασισμένη να σχηματίσει «πολύ γρήγορα» μια κυβέρνηση, όπως δήλωσε χθες η ίδια, ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

ADVERTISING

Η θεαματική αλλαγή στάσης που πραγματοποίησε την Παρασκευή το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο είναι πλέον έτοιμο να συζητήσει, της επιτρέπει να ελπίζει.

«Μια συμμαχία ανάμεσα στους συντηρητιούς και το SPD είναι η καλύτερη επιλογή για τη Γερμανία, καλύτερη σε κάθε περίπτωση από την 'Τζαμάικα', από νέες εκλογές ή από μια κυβέρνηση μειοψηφίας», πρόσθεσε ο Ζεεχόφερ σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Bild am Sonntag.

Η Μέρκελ έκανε χθες λόγο για μελλοντικές συνομιλίες με το SPD «στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού» και επικαλέσθηκε την ανάγκη να υπάρξει «ένας συμβιβασμός».

Η καγκελάριος πρόκειται να συναντηθεί απόψε με τους κύριους αξιωμαοτύχους της CDU (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση).

Και ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος προέρχεται από το SPD, πρόκειται να συναντήσει την Πέμπτη την Μέρκελ μαζί με τον Ζεεχόφερ και τον επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Emnid που δημοσιεύεται σήμερα από τη Bild, 52% των Γερμανών τάσονται υπέρ ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού» δεξιάς-αριστεράς.

Ο Ζεεχόφερ προειδοποίησε πάντως το SPD να μην έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιχειρώντας να επιβάλει τους όρους του.

«Δεν μπορώ παρά να συμβουλεύσω το SPD να μην αρχίσει τις συνομιλίες με τους συντηρητικούς προβάλλοντας υπερβολικές απαιτήσεις, αλλά να παραμείνουν ρεαλιστές», δήλωσε στη Bild. «Δεν θα πρέπει να υπάρξει ένας μεγάλος συνασπισμός με οποιοδήποτε τίμημα».

Ο επικεφαλής του φιλελεύθερου Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος διέκοψε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις την περασμένη Κυριακή, δήλωσε επίσης ότι περιμένει πως το SPD θα παραμείνει στην εξουσία.

«Τα εμπόδια είναι λιγότερα γι' αυτούς απ' ό,τι για εμάς», δήλωσε στην Bild am Sonntag, εκτιμώντας πως ένας συνασπισμός Τζαμάικα θα «διαλυόταν σε χίλια κομμάτια μέσα σε μερικούς μήνες» εξαιτίας της διάστασης απόψεων σε πολυάριθμα ζητήματα, από τη μετανάστευση μέχρι το κλίμα ή τις μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ποιος είχε την πρωτοβουλία για την επικοινωνία Τσίπρα- Σουλτς

DW: Πιθανή πλέον μια συνέχεια του μεγάλου συνασπισμού

24Media Network