Γερμανία: "Ναι" στους γάμους ομοφυλόφιλων από την Άνω Βουλή

Γερμανία: "Ναι" στους γάμους ομοφυλόφιλων από την Άνω Βουλή

Υπέρ του γάμου μεταξύ των προσώπων του ιδίου φύλου τάχθηκε η Άνω Βουλή με ψήφισμά της, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση

Η Άνω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα με το οποίο εισηγείται τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ των προσώπων του ιδίου φύλου, μια πρόταση που προσκρούει στις αντιρρήσεις των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και ενδέχεται να φέρει σε δύσκολή θέση τους Σοσιαλδημοκράτες, τους εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το κείμενο που τιτλοφορείται "Γάμος για όλους - Απόφαση για την πλήρως ίση αντιμετώπιση των ζευγαριών του ιδίου φύλου" δεν έχει καμία πιθανότητα να γίνει νόμος υπό την παρούσα κυβέρνηση αφού στην προγραμματική συμφωνία για τον σχηματισμό της δεν περιλαμβάνεται μια τέτοια μεταρρύθμιση.

Η Μπούντεσρατ, όπου πολλοί ομιλητές αναφέρθηκαν στο πρόσφατο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας για τους γάμους των ομοφυλοφίλων, προβλέπει πάντως να δοθεί στα ζευγάρια αυτά το δικαίωμα να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά. Οι ομοφυλόφιλοι σήμερα στη Γερμανία μπορούν μόνο να συνάπτουν σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

Το ψήφισμα της Μπούντεσρατ δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση όμως σε επιτροπή της Άνω Βουλής έχει επίσης εισαχθεί προς συζήτηση και μια πρόταση νόμου για το ίδιο θέμα. Εάν αυτό το σχέδιο νόμου επικυρωθεί από τη Μπούντεσρατ τότε και η Κάτω Βουλή, η Μπούντεσταγκ, θα υποχρεωθεί να το εξετάσει επίσης, μια προοπτική που θα φέρει σε δύσκολη θέση τους Σοσιαλδημοκράτες. Το SPD, ο εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δεν μπορεί να ζητήσει την υπερψήφισή του, μολονότι πολλοί βουλευτές του κόμματος τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου των προσώπων του ιδίου φύλου. Στη Μπούντεσρατ το ψήφισμα στηρίχθηκε από τους εκπροσώπους των Σοσιαλδημοκρατών.

Οι Χριστιανοδημοκράτες και η ίδια η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε έναν τέτοιο νόμο.

Πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ

SHARE: