Γερμανικός Τύπος: Η βία στην Αίγυπτο υποδαυλίζει την τρομοκρατία

Γερμανικός Τύπος: Η βία στην Αίγυπτο υποδαυλίζει την τρομοκρατία
AP / MUHAMMED MUHEISEN

"Στην Αίγυπτο, η ηγεσία βοηθάει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με τη βία που ασκεί" υποστηρίζουν δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Αίγυπτο κυριαρχούν στα σχόλια του γερμανικού Τύπου. Επίκεντρο η λανθασμένη πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην τρομοκρατία.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Αίγυπτο: «Η ιδέα του χαλιφάτου από το Ισλαμικό Κράτος θα συνεχίζει να δηλητηριάζει την αραβική κοινωνία και να γοητεύει τους νεαρούς Άραβες. Στην Αίγυπτο, η ηγεσία βοηθάει τους τζιχαντιστές με τη βία που ασκεί. Αντί όμως το καθεστώς να ασκήσει αυτοκριτική, διαδίδει ψεύδη και ρίχνει αλλού τις ευθύνες. Αυτή είναι μια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, διότι εάν οξυνθούν οι κοινωνικές αντιπαραθέσεις και ο Σίσι δεν καταφέρει να τηρήσει τις υποσχέσεις του για ασφάλεια, τότε θα υπάρξουν και νέες «οργισμένες μέρες». Αυτές θα είναι όμως μέρες του τρόμου και όχι ελπίδας».

Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει: «Ο αιγυπτιακός στρατός διεξάγει πόλεμο από το 2013 με το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει αποδυναμωθεί αλλά ωστόσο εξακολουθεί να είναι σε θέση να καταφέρει ισχυρά χτυπήματα σε στόχους που δεν είναι καλά φυλαγμένοι. Ακόμα όμως και στρατιωτικές περιπολίες γίνονται στόχος των τρομοκρατών. Με όλη την αλληλεγγύη που η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή χρειάζεται ίσως ήρθε η ώρα να τεθεί το ερώτημα, εάν ο τρόπος δράσης της κυβέρνησης του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εναντίον της τρομοκρατίας είναι πραγματικά ο κατάλληλος».

Τέλος, η Osnabrücker Zeitung επισημαίνει: «Δεν υπάρχει ελπίδα για την περιοχή… Από τις οργανώσεις παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους προέρχεται μεγάλος κίνδυνος για πολλές χώρες. Η νέα αντιτρομοκρατική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα. Έχει μάλλον διχαστικό χαρακτήρα. Το Ιράν και το Ιράκ δεν συμμετέχουν».

(Με πληροφορίες από Deutsche Welle, φωτογραφία: AP / Muhammed Muheisen)

SHARE: