Goblin mode o όρος της χρονιάς για το λεξικό της Οξφόρδης

Goblin mode o όρος της χρονιάς για το λεξικό της Οξφόρδης
To goblin mode έγινε διάσημο το 2022, όταν οι άνθρωποι ένιωσαν πως κέρδισαν το ελεύθερο να αδιαφορήσουν για τους κοινωνικούς κανόνες. iStock

Το goblin mode εμφανίστηκε πρώτη φορά στο Twitter, το 2009. Το 2022 έγινε ο όρος της χρονιάς για το λεξικό της Οξφόρδης. Τι σημαίνει;

Προ ημερών έγινε γνωστό πως τo gaslighting ήταν η λέξη του 2022 για το Merriam-Webster.

Την ημέρα της ανακοίνωσης, ο πιο παλιός εκδότης λεξικών στις ΗΠΑ ενημέρωσε ότι ήταν όρος που αναζητήθηκε από το λαό, κατά 1740% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Πρόσθεσε ότι προέρχεται από θεατρικό έργο του 1938. Για περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στο σχετικό κείμενο του Magazine.

Πάμε τώρα, και στον όρο της χρονιάς για το λεξικό της Οξφόρδης.

Είναι το goblin mode.

Στις ευρωπαϊκές κουλτούρες, το gοblin είναι ο καλικάντζαρος. Ενδέχεται να σχετίζεται με  το ελληνικό κόβαλος, το οποίο στη μυθολογία ήταν δαίμονας που ανήκε στην ακολουθία του θεού Διονύσου. Ο Αριστοφάνης τον ανέφερε ως κακόβουλο, πανούργο και υβριστή.

Σε ό,τι αφορά το goblin mode, ορίζεται ως “είδος συμπεριφοράς ανθρώπου που είναι καλοπερασάκιας, χωρίς να έχει ίχνος μετάνοιας, είναι τεμπέλης, πρόχειρος ή άπληστος συνήθως με τρόπο που απορρίπτει κοινωνικούς κανόνες ή προσδοκίες”.

Η πρώτη εμφάνιση στο διαδίκτυο έγινε στο Twitter, το 2009, μέσω ενός tweet με fake news που έγινε viral.

Αφορούσε τη σχέση της ηθοποιού Julia Fox με τον Κanye West, με την πρώτη να λέει ότι είχαν χωρίσει γιατί “δεν μου άρεσε όταν έμπαινε σε goblin mode”. Η Fox διέψευσε πως χρησιμοποίησε τον όρο.

Παρ’ όλα αυτά, έγινε διάσημος φέτος. Αυτό μπορεί να συνδέεται με την απόρριψη των προσεκτικά επιμελημένων τρόπων ζωής που παρουσιάζονται συχνά από τους χρήστες των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.

Κάτι που έχει να κάνει με την έξοδο από τα lockdown της πανδημίας, όταν οι άνθρωποι ένιωσαν πως απέκτησαν το ελεύθερο να εγκαταλείψουν τους κοινωνικούς κανόνες και να αγκαλιάσουν τα βασικά τους ένστικτα και στα social media. Άρα απελευθέρωσαν το εσωτερικό τους goblin.

“Οι νέες λέξεις ‘πιάνουν’ όταν αιχμαλωτίζουν τη φαντασία μας ή καλύπτουν ένα κενό που υπάρχει στην έκφραση μιας έννοιας με μια λέξη” εξήγησε στους New York Times η διευθύντρια προϊόντων της Oxford Languages, Κatherine Connor Martin.

Πρόσθεσε ότι “αυτό που μου λέει το goblin mode είναι ότι αντηχεί την αίσθηση ότι η πανδημία έχει τελειώσει, αλλά εξακολουθούμε να παλεύουμε μαζί της. Θέλουμε να επιστρέψουμε στις έννοιες του σεβασμού του προπανδημικού κόσμου;”.

Πώς βγαίνει η λέξη της χρονιάς

Η διαδικασία ανάδειξης του όρου κάθε χρονιάς, βασίζεται σε στοιχεία χρήσης που προέρχονται από το συνεχώς ενημερωμένο σώμα περισσότερων από 19 δισεκατομμυρίων λέξεων της Οξφόρδης. Συγκεντρώνονται από πηγές ειδήσεων σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο. Η λέξη που ‘κερδίζει’ πρέπει να αντικατοπτρίζει το ήθος, τη διάθεση ή τις ανησυχίες του προηγούμενου έτους, ενώ έχει επίσης, τη δυνατότητα να γίνει όρος διαρκούς πολιτιστικής σημασίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα