Harrods: Ένα φανταχτερό “αξιοθέατο” για λίγους

Harrods: Ένα φανταχτερό “αξιοθέατο” για λίγους
shutterstock

Το σύνθημα του Harrods είναι η λατινική φράση "Omnia Omnibus Ubique", που σημαίνει "όλα τα πράγματα για όλους τους ανθρώπους παντού". Ίσως όμως και όχι, Στέφανε!

Η αμφιλεγόμενη δήλωση του κορυφαίου Έλληνα τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά για τη δημιουργία Harrods στην Ελλάδα, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και συζητήσεις.

Θέση στο ζήτημα πήρε και ο πατέρας του Τσιτσιπά, Απόστολος Τσιτσιπάς τονίζοντας πως η δήλωση του γιου του σχολιάστηκε κάπως περίεργα και δεν καταλαβαίνει το λόγο (!)

Η εν λόγω δήλωση δέχτηκε έντονη κριτική και -φυσικά- δικαιολογημένη, αν σκεφτούμε ότι βρισκόμαστε σε μια από τις μεγαλύτερες υγειονομικές κρίσεις της ιστορίας. Μια κρίση που βιώνει έντονα τόσο ο πλανήτης, όσο και η Ελλάδα…

Ωστόσο, η κρίση αυτή δεν είναι μόνο υγειονομική, αλλά και κοινωνική – οικονομική, αφού πάρα πολλοί συμπολίτες μας και πάρα πολλές οικογένειες έχουν βρεθεί ξαφνικά χωρίς κανένα εισόδημα, παλεύοντας να επιβιώσουν και σίγουρα ένα από τα προβλήματά τους δεν είναι ότι δεν έχουμε Harrods στην Ελλάδα.

Τι εστί, όμως, Harrods; Για να καταλάβουμε και εμείς την έγνοια του Στέφανου Τσιτσιπά.

Το Harrods, λοιπόν, είναι ένα πολυτελές πολυκατάστημα στην οδό Μπρόμπτον στο Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου και βρίσκεται στην ιδιοκτησία του κράτους του Κατάρ.

Το σύνθημα του Harrods είναι η λατινική φράση “Omnia Omnibus Ubique”, που σημαίνει “όλα τα πράγματα για όλους τους ανθρώπους παντού”. Ένα σύνθημα που σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στη “σκληρή” πραγματικότητα της Ελλάδας της πανδημίας.

Το Harrods είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του Λονδίνου από μόνο του. Το “παλάτι” που δημιούργησε το 1892 ο αρχιτέκτονας Charles William Stephens χτίστηκε εκεί όπου το προηγούμενο κτίριο κάηκε το 1883.

shutterstock

Αρκετές από τις υπηρεσίες του Harrods είναι ευρέως γνωστές. Πολυτελή αντικείμενα, συλλεκτικά κομμάτια όλων των ειδών, χριστουγεννιάτικα είδη, αλλά και αίθουσες φαγητού.

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κάποιος στα Harrods είναι η κυλιόμενη σκάλα αιγυπτιακής αρχιτεκτονικής. Έπειτα, σφίγγες με μαντίλες, κοντόχονδρες κολόνες χαραγμένες με ιερογλυφικά και μια οροφή που φτάνει στο Salon de Parfums.

Κάποτε, υπήρχε και ένας τραγουδιστής όπερας σε ένα μπαλκόνι με θέα την κυλιόμενη σκάλα, που τραγουδούσε για τους πελάτες του καταστήματος. Αναμφίβολα, η αισθητική του μέρους αυτού είναι τέτοια που θα λέγαμε ότι επιδιώκουν αναγνωσμένα να μοιάζει με μουσείο.

shutterstock

Πάνω από επτά όροφοι και 330 τμήματα, το καθένα από τα οποία προσφέρει το δικό του πολυτελές είδος. Στη γκαλερί των εκατομμυριούχων – που πιθανότατα ονομάζεται έτσι επειδή πουλάει αγαθά για εκατομμυριούχους- θα βρείτε τα πιο ακριβά αντικείμενα. Τσάμπα κόπος να πάτε, πληβείοι!

Περαιτέρω εξερεύνηση γύρω από τα ανώτερα επίπεδα του Harrods αποκαλύπτει τα Χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια των 950 £ και ένα κουτί με έξι χριστουγεννιάτικα κράκερ για 499 £.

Η τρέλα συνεχίζεται, καθώς σε ένα τμήμα του Harrods υπάρχουν μπουρνούζια σε τιμή ευκαιρίας, μόλις για 369 £, αλλά και αρώματα δωματίου των 5.000 £.

shutterstock

Το Harrods διαθέτει και ένα καλά εφοδιασμένο κατάστημα με είδη δώρων. Η ατμόσφαιρα εδώ είναι ιδιαίτερα διαφορετική από οπουδήποτε αλλού στο κατάστημα – λιγότερο προσεγμένη, πιο ευχάριστη. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι εδώ αγοράζουν μαρμελάδες και μπισκότα, αντί να σκέφτονται αν θα δώσουν 10 μισθούς “Ελλάδας” για ένα T-Shirt.

Μπορείτε επίσης να έρθετε στο Harrods για να νιώσετε λίγο ξεχωριστοί. Σε ένα πολυκατάστημα σαν κι αυτό, το προσωπικό θα σας χαιρετήσει με χαμόγελο, θα σας φερθεί σαν “ευγενείς”, αλλά μετά θα σας αφήσει να περιηγηθείτε σε όλα αυτά τα προϊόντα που θα πρέπει να δώσετε πολλά… για να τα αγοράσετε. Το προσωπικό είναι επίσης τόσο όμορφο, πραγματικά σαν μοντέλα, ώστε να προσελκύουν το κοινό…. ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

shutterstock

Όταν ο Τσαρλς Χένρι Χάροντ άνοιξε το πρώτο του κατάστημα το 1824, στην οδό Borough High Street, δεν θα μπορούσε να φανταστεί την παγκόσμια μάρκα στην οποία θα έμοιαζε σήμερα.

Τα Harrods είναι υπερτιμημένα, είναι φανταχτερά και είναι αυτό που είναι, γιατί μπορούν να είναι, μιας και ο “καλός” και πλούσιος κόσμος, σαν τον Τσιτσιπά, φροντίζει να τα διαφημίζει σαν κάτι το τόσο σπουδαίο και αναγκαίο για τον μέσο Έλληνα!

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα