Η ΕΕ στέλνει μήνυμα σε Ρωσία για Ουκρανία: Μία επιθετική ενέργεια θα είχε σοβαρές συνέπειες

Η ΕΕ στέλνει μήνυμα σε Ρωσία για Ουκρανία: Μία επιθετική ενέργεια θα είχε σοβαρές συνέπειες
Συμμετοχή Κ.Μητσοτάκη σε τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων ηγετών υπό τον Σαρλ Μισέλ Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

Συμμετοχή Κ.Μητσοτάκη σε τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων ηγετών υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, συμμετείχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μετά το θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων τριών.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για «ασήμαντη αιτία» όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία, ενώ συναντήθηκε σήμερα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ με τον οποίο συζήτησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Είναι βέβαια προφανές ότι σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης με εμπλοκή και του ΝΑΤΟ, θα ζητηθεί από την Ελλάδα η χρήση των αμερικανικών βάσεων σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη.

Ερωτηθείς εάν θα πραγματοποιηθεί κανονικά η συνάντηση Δένδια με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι στην κρίση της Ουκρανίας η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και τους εταίρους της, αλλά από την άλλη κρατά πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ως μία χώρα με αυξημένο κύρος και αξιοπιστία σε ό,τι αφορά τη σχέση με τη ρωσική πλευρά. “Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας και των ανθρώπων της, ελπίζοντας σε μία ειρηνική διευθέτηση”, πρόσθεσε.

Πάντως, μέχρι στιγμής το πρόγραμμα του κ. Δένδια δεν έχει αλλάξει. Ο υπουργός Εξωτερικών αύριο και μεθαύριο θα βρεθεί στη Φινλανδία και τη Νορβηγία αντίστοιχα για να συζητήσει υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής και της νατοϊκής αλληλεγγύης το θέμα της κρίσης στην Ουκρανία, ενώ η συνάντηση του με τον κ. Λαβρόφ είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου. Εάν βεβαίως οι εξελίξεις δεν ανατρέψουν αυτό το πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα