Η καταλανική εισαγγελία διατάσσει την αστυνομία να εμποδίσει το δημοψήφισμα

Η καταλανική εισαγγελία διατάσσει την αστυνομία να εμποδίσει το δημοψήφισμα
People hold a banner reading 'Independence now' as they gather for a rally to show support for a Catalan independent nation and the right to vote in a controversial referendum that has been banned by Spain. Monday's rally falls on National Catalonia Day, which is celebrated annually. But this year, it comes amid deep social and political division over the Oct. 1 vote. (AP Photo/Emilio Morenatti) AP

Το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο ανέστειλε και δεύτερο νόμο του καταλανικού Κοινοβουλίου που σχετίζεται με το δημοψήφισμα

Στην αναστολή του νόμου που ορίζει το νομικό πλαίσιο για την δημιουργία ανεξάρτητου καταλανικού κράτους προχώρησε το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Την περασμένη εβδομάδα, το δικαστήριο είχε αναστείλει νόμο για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου. Και οι δύο νόμοι είχαν εγκριθεί από το καταλανικό κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ποικιλοτρόπως διατυπώσει πως κάθε δημοψήφισμα για ανεξαρτησία είναι παράνομο καθώς αναφέρεται ρητά στο σύνταγμα πως η Ισπανία είναι αδιαίρετη.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, αποτελεί την ανώτατη αρχή της χώρας σε συνταγματικά θέματα και οι δικαστές του θα συνεχίσουν να εξετάζουν αν οι νόμοι αυτοί παραβιάζουν το σύνταγμα του 1978.

Οδηγία της εισαγγελίας σε αστυνομικούς για εμπόδιση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος

Εν τω μεταξύ, η εισαγγελία της Καταλονίας διέταξε τις αστυνομικές δυνάμεις να εμποδίσουν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Με ανακοίνωσή της που κοινοποιήθηκε σήμερα το πρωί, η εισαγγελία διατάζει τόσο την εθνική αστυνομία όσο και την τοπική Mossos d’Esquadra να αναλάβουν δράση κατά των τοπικών αρχών, δημοσίων υπαλλήλων ή ιδιωτών “ώστε να εμποδιστεί η διάπραξη αδικημάτων”.

“Οι αστυνομικοί υπάλληλοι (…) θα εφαρμόσουν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για να κατασχέσουν τα μέσα ή τα εργαλεία που προορίζονται για την προετοιμασία ή την οργάνωση του παράνομου δημοψηφίσματος” τονίζεται στο κείμενο.

Η εισαγγελία ζητά, μεταξύ άλλων, να κατασχεθούν “οι κάλπες, οι εκλογικοί φάκελοι, τα εγχειρίδια οδηγιών για τους εκλογικούς αντιπροσώπους”, τα εκλογικά φυλλάδια, άλλα ενημερωτικά μέσα καθώς και “κάθε άλλο υλικό μετάδοσης, προώθησης ή εκτέλεσης του παράνομου δημοψηφίσματος”.

Το γεγονός ότι η εισαγγελία διατάσσει τους αστυνομικούς της Mossos d’Esquadra να ενεργήσουν κατά της τοπικής κυβέρνησης τους φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

“Η Mossos βρίσκεται εκεί για να υπηρετεί όλους τους πολίτες, όχι μερικούς”, δήλωσε το πρωί στην ισπανική τηλεόραση ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά.

“Να αφήσουν ήσυχη τη Mossos”, ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό Rac1.

 “Η βασική δουλειά τους είναι να φροντίζουν για την ασφάλεια των ανθρώπων (…) Αυτή είναι η προτεραιότητά τους, η αστυνομία δεν ασκεί πολιτική”, τόνισε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν σκοπεύει να δώσει αντίθετες εντολές στους Καταλανούς αστυνομικούς.

Πληροφορίες:ΑΜΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo/Emilio Morenatti

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version