Η Λαίδη Νταϊάνα έγινε “Χρυσές Σφαίρες” και ο λόγος που ο Χάρι έφυγε από το Παλάτι

Η Λαίδη Νταϊάνα έγινε “Χρυσές Σφαίρες” και ο λόγος που ο Χάρι έφυγε από το Παλάτι
Ο Πρίγκιπας Χάρι, όταν ήταν 4 χρόνων (1998) με τη μητέρα του Λαίδη Νταϊάνα. Στα 36 ομολόγησε πως αυτό που συνέβη στη Lady D ήταν ο λόγος που έφυγε από το Μπάκινγκχαμ. @2021 Steve Holland/Associated Press

Eίκοσι τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο της, η Λαίδη Νταϊάνα εξακολουθεί να απασχολεί τον πλανήτη, με το 'Crown' να σαρώνει στις Χρυσές Σφαίρες και τον γιο της Χάρι, να εξηγεί πως έφυγε από το Παλάτι για να μην επαναληφθεί η ιστορία.

Έρευνα του 2018 είχε ενημερώσει πως 7 στους δέκα Βρετανούς δηλώνουν οπαδοί της μοναρχίας και υποστηρικτές της συνέχισης ύπαρξης της βασιλικής οικογένειας. Το 1/4 των νέων ηλικίας 18 με 24 χρόνων, θα την καταργούσαν σήμερα, αν είχαν τη δυνατότητα. Την ίδια ώρα, περίπου 30.000.000 άνθρωποι είχαν παρακολουθήσει live το γάμο του Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ, στις 19/5 του 2018. 

Η μοναρχία δεν αντιμετωπίζεται ως κάτι το μεμπτό (ή αναχρονιστικό) και στις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με το CNN το 82% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που είχε κάνει το μέσο το 2012, είχε να πει κάτι καλό για τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Το αντίστοιχο νούμερο σε debate του 1997, όταν σκοτώθηκε η Πριγκίπισσα Νταϊάνα, ήταν στο 47%. Οι περισσότεροι είχαν δηλώσει απογοητευμένοι από τον τρόπο που χειρίστηκε το θλιβερό συμβάν το Παλάτι.

Σημείωση: ενώ οι Αμερικανοί συμπαθούν τη Βασίλισσα Ελισάβετ, σε ερώτηση για το αν θα ήθελαν κι εκείνοι μοναρχία, θετικά απάντησε ο 1 στους οκτώ. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο θέμα μας.

Η τελευταία σεζόν του ‘Crown’ (δηλαδή η πιο πρόσφατη εποχή της μοναρχίας) κατέκτησε τη ‘Χρυσή Σφαίρα‘ της καλύτερης τηλεοπτικής σειράς στην κατηγορία ‘δράμα’, του α’ γυναικείου ρόλου σε δράμα (Έμα Κόριν), του β’ γυναικείου ρόλου σε τηλεοπτική σειρά/τηλεταινία/μίνι σειρά (Γκίλιαν Άντερσον) και του α’ ανδρικού ρόλου σε δράμα (Τζος Ο’ Κόνορ). Η Έμα Κόριν υποδύθηκε τη ‘Lady D’. Η ‘Lady D’ τέθηκε στο επίκεντρο του πρώτου promo που είδε ο πλανήτης, από την αποκλειστική συνέντευξη του Χάρι και της Μέγκαν στην Όπρα Ουίνφρι.

Ο Χάρι ακούγεται να λέει πως εγκατέλειψε το Παλάτι, για να μην επαναληφθεί η ιστορία -με την τοξικότητα των βρετανικών media. Τώρα φαίνεται πως θα δώσει πολλές περισσότερες λεπτομέρειες.

Το τηλέφωνο της Ελισάβετ μετά την ανακοίνωση της συνέντευξης

Οι πληροφορίες θέλουν τη Βασίλισσα Ελισάβετ να τηλεφώνησε στον εγγονό της, αφότου κυκλοφόρησε η είδηση για τη συνέντευξη. Του είπε πως είχε έλθει η ώρα να ολοκληρωθεί η βασιλική έξοδος. Του ζήτησε και να διατηρήσει τις αξίες της οικογένειας του. Εκείνος υποσχέθηκε να μην κάνει κάτι που θα την ντροπιάσει. 

Ο Χάρι δεν ξεπέρασε ποτέ το θάνατο της μητέρας του

Ο Πρίγκιπας Χάρι ήταν 13 χρόνων, όταν σκοτώθηκε η μητέρα του, Λαίδη Νταϊάνα κατά τη διάρκεια καταδίωξης από paparazzi. Για 13 χρόνια είχε προλάβει να δει όσα περνούσε στην καθημερινότητα της (την πολυπαθή σχέση με τον Πρίγκιπα Κάρολο, τα media και την αντιμετώπιση όλων αυτών από το Παλάτι) η γυναίκα που για όλον τον πλανήτη ήταν η ‘Πριγκίπισσα του λαού’, αλλά για εκείνον ήταν η μαμά του. Και όπως αποδεικνύεται στο απόσπασμα της συνέντευξης που ‘κυκλοφόρησε’ το απόγευμα, κουβαλάει ακόμα μέσα του την οργή και τον πόνο του ‘γιατί’ της απώλειας της ‘Lady D’.

Για αυτό και αποφάσισε να τα αφήσει όλα πίσω του (χρήματα και βασιλικά αξιώματα), ώστε να ζήσει τη ζωή του με τη σύζυγο του, Μέγκαν Μαρκλ και τα παιδιά τους ως άνθρωποι και όχι ως ‘αντικείμενα’ του παγκοσμίου ενδιαφέροντος ως μέλη της Βασιλικής Οικογένειας, με ό,τι συνεπάγεται αυτού. Δηλαδή, το διαρκές κυνηγητό των media και του μεγεθυντικού φακού ακόμα και πάνω από τις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες που έχει το φόβο και το άγχος για μόνιμο σύντροφο.

Αυτό ξεκαθάρισε στο απόσπασμα που δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα, από τη συνέντευξη που έδωσε το ζευγάρι στην Ουίνφρι. Χαρακτηριστικά, ο Χάρι λέει πως νιώθει ανακουφισμένος και χαρούμενος “που κάθομαι εδώ και μιλώ μαζί σας, με τη σύζυγο μου δίπλα μου. Δεν μπορώ καν να φανταστώ πώς ήταν για τη μητέρα μου να περνάει αυτήν τη διαδικασία μόνη της, πριν τόσα χρόνια. Για εμάς ήταν απίστευτα δύσκολα, αλλά τουλάχιστον είχαμε ο ένας τον άλλον. Η μεγαλύτερη ανησυχία μου ήταν ότι η ιστορία θα επαναληφθεί”.

Το οριστικό τέλος της σχέσης

Στις 8/1 του 2021 ο Πρίγκιπας Χάρι και η Δούκισσα Μέγκαν ανακοίνωσαν πως θα έκαναν ένα βήμα πίσω, από τη δουλειά τους ως βασιλείς και ότι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα νέο, προοδευτικό ρόλο μέσα στη μοναρχία. Η απάντηση της Βασίλισσας Ελισάβετ ήλθε ένα μήνα μετά, λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έξοδο του ζευγαριού από το Παλάτι. Ενημέρωσε πως η τακτική του ενός ποδιού μέσα στο Μπάκιγχαμ και του άλλου έξω, δεν συνάδει με τα καθιερωμένα πρωτόκολλα της μοναρχίας (εδώ να θυμίσουμε τους εκατοντάδες νόμους που μπλόκαρε για να προστατέψει την περιουσία της). Προχώρησε έτσι, σε αφαίρεση των τίτλων.

Γιατί αποκαλούν ακόμα τον Χάρι ως ‘πρίγκιπα’

Αυτό που δεν απολαμβάνουν ο Χάρι και η Μέγκαν από τη στιγμή που δεν ζουν μαζί με τη βασιλική οικογένεια (έχουν φτιάξει το σπιτικό τους στον Καναδά), είναι τη χρηματοδότηση από το κράτος, για την τέλεση των καθηκόντων τους. Σε ό,τι αφορά τους τίτλους, η Ελισάβετ τους επέτρεψε να διατηρήσουν το ‘Royal’, αλλά όχι και να το χρησιμοποιούν.

Οι λέξεις ‘royal’ και όσες άλλες την αφορούν (queen, Majesty κλπ) θεωρούνται νομικά ‘ευαίσθητες’ στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς όταν χρησιμοποιούνται σημαίνει πως το Παλάτι δεν αντιτίθεται στη σχέση του με ένα προϊόν ή μια εταιρία.

Χαρακτηριστικά, όπως γράφει το NBC News το Fortnum & Mason φτιάχνει -νομικά- το royal blend τσάι, γιατί αυτό απολάμβανε ο Βασιλιάς Εδουάρδος VII, το 1902 και το κατάστημα εξασφάλισε δυο βασιλικές εγγυήσεις. Μετά την τοποθέτηση της γιαγιάς του, στις 24/2 κατά την τελευταία άσκηση καθηκόντων του, ως μέλους της βασιλικής οικογένειας, ο Χάρι ζήτησε από όσους τον αποκαλούσαν ‘Πρίγκιπα’ στο εξής να χρησιμοποιούν το όνομα του.

Τι έχασε δηλαδή, το ζευγάρι;

Τους ρόλους που είχε αναλάβει σε σειρά υποχρεώσεων για οργανισμούς του στρατού, των σπορ και των πολιτιστικών, ενώ ο Χάρι απώλεσε πολλούς τιμητικούς στρατιωτικούς τίτλους (πχ αυτόν του Στρατηγού του Βασιλικού Ναυτικού). Διευκρινίστηκε ότι ο Χάρι θα είναι για πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας, στην οποία γεννήθηκε, αλλά η Μέγκαν ‘υποβιβάστηκε’ σε ‘απλή αριστοκράτισσα’.

Η επόμενη κίνηση ήταν του Χάρι και της Μέγκαν ήταν να αποκαλύψουν πως θα δώσουν αποκλειστική συνέντευξη στην Όπρα Ουίνφι. Στο πρώτο ‘trailer’ αυτού που θα προβληθεί στις 7/3, στο CBS μπορείτε να ακούσετε το “ήσουν σιωπηλή ή σε φίμωσαν;” στη Μέγκαν και το “δεν υπάρχει κάτι για το οποίο να μην μπορούμε να μιλήσουμε”.

Στη συνέντευξη η Ουίνφρι μιλάει με τη Μαρκλ για τα πάντα, από τη στιγμή που πάτησε το πόδι της στο Παλάτι έως την έξοδο από αυτό και τη ζωή υπό τη διαρκή δημόσια πίεση. Το ζευγάρι έχει υπογράψει ήδη συμβόλαια με το Spotify (για podcast) και Netflix (για παραγωγή περιεχομένου), ενώ δημιούργησε και οργανισμό για να βοηθήσει κοινότητες σε όλον τον πλανήτη. Γενικά, έχει δουλειές να κάνει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα