Η Ούρσουλα στο “γκριλ” και η ώρα της κρίσης για τον Σχοινά

Η Ούρσουλα στο “γκριλ” και η ώρα της κρίσης για τον Σχοινά
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν AP

Δεν "τιμά" τον Σχοινά ο τίτλος περί χαρτοφυλακίου ευρωπαικού τρόπου ζωής, αναφέρουν Έλληνες ευρωβουλευτές. Ζόρια για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς οι ευρωβουλευτές στέλνουν ηχηρό μήνυμα υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του ευρωκοινοβουλίου.

Σήμερα λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες η ακρόαση του Μαργαρίτη Σχοινά κάτι που αποτελεί μία ακόμη δοκιμασία για τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο τίτλος άλλωστε του χαρτοφυλακίου του κ. Σχοινά περί προστασίας του Ευρωπαικού τρόπου ζωής, έχει προκαλέσει δικαιολογημένες αντιδράσεις ως προς την ερμηνεία του, την ώρα που το προσφυγικό γνωρίζει έντονη όξυνση.

Μέχρι την επόμενη Πέμπτη 10 Οκτωβρίου όλοι οι υποψήφιοι επίτροποι θα έχουν απαντήσει επί τρεις ώρες σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών προκειμένου να αποδείξουν την επάρκειά τους.

Ο “πονοκέφαλος” για τη φον ντερ Λάιεν συνεχίστηκε άλλωστε χθες, μιας και μετά την απόρριψη από την επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των προτεινόμενων Επιτρόπων από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, κατατέθηκε αίτημα για περαιτέρω γραπτές εξηγήσεις από την προταθείσα επίτροπο από τη Γαλλία Σιλβί Γκουλάρ προς τους ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η ίδια επιχείρησε να εξηγήσει εάν οι απολαβές που λάμβανε από think tank στην Γαλλία κατά την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής, καθώς και τα χρήματα που χρησιμοποίησε για να πληρώσει πρώην βοηθό της, μπορούν να δικαιολογηθούν ώστε να λάβει το πράσινο φως για να βρεθεί στη θέση της υπερ – Επιτρόπου Βιομηχανίας, Άμυνας και Διαστημικής πολιτικής. Τόνισε μάλιστα μιλώντας επί τρεις ώρες σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες πως είναι “καθαρή”.

Διευκρινίζεται πως η Γκουλάρ των Φιλελευθέρων, επέστρεψε μεν τα χρήματα, ωστόσο σε μια πολιτική απόφαση πυγμής, το Κοινοβούλιο την “ξεψαχνίζει” περνώντας την κυριολεκτικά από κόσκινο, κάτι που συμβαίνει για την πλειοψηφία των υποψηφίων επιτρόπων σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα.

Πλέον, οι συντονιστές που εκπροσωπούν κάθε πολιτική ομάδα πρέπει να αποφανθούν εντός 24 ωρών. Εάν η πλειοψηφία των 2/3 δεν δώσει το ΟΚ, η ακρόαση θα πρέπει να επαναληφθεί. Εάν δεν βρεθεί σημείο συμφωνίας, τότε γίνεται ψηφοφορία με απλή πλειοψηφία για τη σφράγιση της τύχης του υποψηφίου.

Έτσι, η ακρόαση του κ. Σχοινά αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον για να δούμε αν θα δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με τον τίτλο.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές άλλωστε συντονίζουν τις απόψεις τους σχετικά με την αμφισημία του τίτλου αυτού.

Κατά τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο τίτλος είναι προβληματικός και δεν αντηχεί τις προθέσεις της ΕΕ. Όπως είπε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, δεν αποκλείεται να υπάρξει και αλλαγή ή προσθήκη, κάτι που κρίνεται αναγκαίο πόσω μάλλον τώρα που το μεταναστευτικό έρχεται στην κορυφή της ατζέντας. Ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε πως θα πρέπει ενδεχομένως και ο ίδιος ο κ. Σχοινάς να ζητήσει αλλαγή τίτλου του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεται.

Για τον κ. Μεϊμαράκη, ο τίτλος δεν τιμά τον κ. Σχοινά. Όπως είπε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, ο κ. Σχοινάς έχει αποδείξει με τον έργο του την αξία του και σίγουρα, όπως ανέφερε, θα πρέπει να δοθεί τέλος στις αμφισημίες.

Τέλος, ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε από τη δική του μεριά πως το ευρωκοινοβούλιο συσπειρώνεται σε ευρύτερες συμμαχίες έναντι των υποψηφίων επιτρόπων, δίνοντας το δικό του μήνυμα μετά τον διορισμό της Ούρσουλα φορ ντερ Λάιεν.

Όπως είπε, για πρώτη φορά αποκλείονται δύο επίτροποι από τη διαδικασία ακόμα των ακροάσεων (Ουγγαρίας και Ρουμανίας) κάτι που είναι θετικό έναντι του διορισμού της φορ ντερ Λάιεν “από το παράθυρο”. Σημείωσε δε πως το μεταναστευτικό είναι ένα καυτό ζήτημα και θα δούμε εκ του αποτελέσματος το πώς μπορεί να λειτουργήσει το νέο πλάνο της Επιτροπής, καθώς και την αποτελεσματικότητα που μπορεί να δείξει ως προς την Τουρκία.

Μη ξεχνάμε άλλωστε πως το μεταναστευτικό εντάσσεται στο συντονιστικό υπερ-χαρτοφυλάκιο του κ. Σχοινά, με όλους τους παραπάνω Έλληνες ευρωβουλευτές να εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την ετοιμότητα της ΕΕ να δώσει ηχηρές απαντήσεις έναντι της αναδυόμενης, νέας τουρκικής προκλητικότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα