Ιαπωνία: Αναβλήθηκε η έγκριση χρήσης του Avigan για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Ιαπωνία: Αναβλήθηκε η έγκριση χρήσης του Avigan για την αντιμετώπιση του κορονοϊού
Κορονοϊός στην Ιαπωνία AP

Η έγκριση της χρήσης του φαρμάκου Avigan για τον κορονοϊό από την Ιαπωνία θα καθυστερήσει και άλλο. Υπάρχουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να αναβάλει την έγκριση της χρήσης του φαρμάκου Avigan – γνωστού επίσης με την ονομασία φαβιπιραβίρη – το οποίο παράγει ο όμιλος Fujifilm Holdings Corp., για την αντιμετώπιση της COVID-19, διαδικασία που προβλεπόταν ότι επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο, μετέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο ιάπωνα κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν το μήνα πως ήλπιζε πως το αντιιικό φάρμακο θα εξασφάλιζε έγκριση των ελεγκτικών φορέων και πιστοποίηση για χρήση εναντίον της COVID-19, αφού επαληθευόταν η αποτελεσματικότητα του και η ασφάλεια της χρήσης του.

Όμως οι μετοχές της Fujifilm κατέγραψαν θεαματική πτώση την περασμένη εβδομάδα, όταν το Κιόντο μετέδωσε πως τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης δεν προσέφεραν επαρκείς αποδείξεις ότι το Avigan είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Η διοίκηση της εταιρείας αποφεύγει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το πότε θεωρεί ότι θα λάβει έγκριση του ιαπωνικού οργανισμού φαρμάκων το σκεύασμά της.

Το ενδιαφέρον για το Avigan είχε αυξηθεί εκθετικά τον Μάρτιο, όταν κινέζος αξιωματούχος δήλωσε πως φαινόταν ότι βοηθά ασθενείς να θεραπευτούν από την COVID-19. Βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον 16 κλινικές μελέτες με το σκεύασμα αυτό σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια του Avigan αφού προκάλεσε γενετικές ανωμαλίες σε πειράματα που έγιναν σε ζώα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα