Ίδρυμα Gates: Χρηματοδοτεί με επιπλέον 70 εκατ. δολάρια τα εμβόλια κορονοϊού για φτωχούς

Ίδρυμα Gates: Χρηματοδοτεί με επιπλέον 70 εκατ. δολάρια τα εμβόλια κορονοϊού για φτωχούς
O Bill Gates , ιδρυτής της Microsoft σε ομιλία του στο World Economic Forum, 2011. AP

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν ίση πρόσβαση σε εξετάσεις, φάρμακα και εμβόλια όταν είναι διαθέσιμα - ανεξάρτητα από το πού ζουν στον κόσμο», δήλωσε το Ίδρυμα Gates που χρηματοδότησε με επιπλέον 70 εκατομμύρια τις προσπάθειες εμβολίων.

Επιπλέον 50 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν στο COVAX Advance Market Commitment (AMC) με επικεφαλής τη συμμαχία εμβολίων GAVI, ανέφερε το ίδρυμα Gates και άλλα 20 εκατομμύρια δολάρια στο Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), το οποίο συγχρηματοδοτεί την ανάπτυξη πολλών υποψήφιων εμβολίων κατά του κορονοϊού.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν ίση πρόσβαση σε εξετάσεις, φάρμακα και εμβόλια όταν είναι διαθέσιμα – ανεξάρτητα από το πού ζουν στον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η συμπρόεδρος του ιδρύματος Melinda Gates. «Η δέσμευσή μας σήμερα σημαίνει ότι πλησιάζουμε στο να έχουμε τους πόρους που απαιτούνται για να βοηθήσουμε τον κόσμο να καταπολεμήσει αυτόν τον ιό».

Μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η CEPI και η GAVI ηγούνται ενός παγκόσμιου σχήματος γνωστού ως Accelerator Access to COVID-19 Tools (ACT) που στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της δίκαιης πρόσβασης σε φάρμακα, τεστ και εμβόλια COVID-19.

Η GAVI δήλωσε ότι στοχεύει να έχει εξασφαλίσει 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 έως το τέλος του 2021. Λέει ότι οι δόσεις θα διατεθούν σε άτομα σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες COVAX, με δισεκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες για τις 92 φτωχότερες χώρες, σύμφωνα με το Reuters.

Προκαταρκτικά θετικά δεδομένα αυτήν την εβδομάδα από δοκιμές δύο πιθανών εμβολίων COVID-19 – ένα από τις Pfizer και BioNtech και ένα που αναπτύχθηκε στη Ρωσία – είναι ενθαρρυντικά σημάδια ότι τα πρώτα εμβόλια κατά της πανδημικής νόσου μπορεί να είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν πριν από το τέλος του 2020.

Ο Mark Suzman, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Gates, δήλωσε ότι αυτή ήταν «μια ευοίωνη εβδομάδα» που πρόσθεσε στις παγκόσμιες προσπάθειες χρηματοδότησης.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα