Ινδία-Πακιστάν: Ελεύθερος από ώρα σε ώρα ο Ινδός πιλότος

Φωτογραφία από διαδήλωση στην Ινδία
Φωτογραφία από διαδήλωση στην Ινδία AP

Ενδειξη καλής θέλησης θεωρεί το Πακιστάν την επικείμενη απελευθέρωση του Ινδού πιλότου που κρατείται από την Τετάρτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σα Μαχμούντ Κουρέσι δήλωσε ότι ο Ινδός πιλότος που κρατείται από τις πακιστανικές αρχές από την Τετάρτη θα παραδοθεί στις ινδικές αρχές αργότερα την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η κρίση μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων.

«Ως κίνηση ειρήνης και για να αποκλιμακωθεί η ένταση ο Ινδός πιλότος που βρίσκεται υπό κράτηση θα αφεθεί ελεύθερος σήμερα το απόγευμα στο συνοριακό φυλάκιο Ουάγκα», δήλωσε ο Κουρέσι στο κοινοβούλιο. Παράλληλα ο Κουρέσι δήλωσε ότι δεν θα παραστεί σε μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο Αμπού Ντάμπι επειδή έχει προσκληθεί ο Ινδός ομόλογός του.

«Δεν θα πάω στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι πιο χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα εκπροσωπήσουν το Πακιστάν. Στο μεταξύ οι γονείς του αντισμήναρχου Αμπχιντάν Βαρταμάν, που έχει αναχθεί σε ήρωα στην Ινδία, έφτασαν αργά χθες Πέμπτη στην Αμριτσάρ αεροπορικώς, με τους συνεπιβάτες τους στο αεροπλάνο να τους χειροκροτούν.

Η απελευθέρωσή του είχε παρουσιαστεί ήδη από την Πέμπτη από τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ίμραν Χαν ως μια «κίνηση ειρήνης» προς την Ινδία. Ωστόσο «η επιθυμία μας για αποκλιμάκωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως αδυναμία», είχε τονίσει απευθυνόμενος στον Ινδό ομόλογο του Ναρέντρα Μόντι. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα τον έχουμε πίσω. Θέλουμε να τον ξαναδούμε», δήλωσε από το Νέο Δελχί ο επικεφαλής της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο πτέραρχος Ρ.ΤΖ.Κ. Καπούρ. «Θεωρούμε την απελευθέρωσή του απλώς μια κίνηση βάσει των Συμφωνιών της Γενεύη», πρόσθεσε.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: