Ινδία: Υπό κράτηση κωμικός επί 3 εβδομάδες για αστείο που δεν έκανε

Ινδία: Υπό κράτηση κωμικός επί 3 εβδομάδες για αστείο που δεν έκανε

Ο 29χρονος Munawar Faruqui έχει "χτίσει" το όνομά του με τη σάτιρα και καυστική κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση. Τα σχόλιά του έχουν αρκετές φορές προκαλέσει την οργή του κυβερνώντος κόμματος της Ινδίας.

Σάλο έχει προκαλέσει η αδικαιολόγητη κράτηση ενός μουσουλμάνου κωμικού από τις ινδικές αρχές, ο οποίος κατηγορείται για προσβλητικά αστεία κατά της θρησκείας του ινδουισμού που φέρεται να είπε σε ένα σόου, στο οποίο ωστόσο δεν ήταν καν παρών.

Συνάδελφοι κωμικοί, δικηγόροι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για την απελευθέρωση του 29χρονου Munawar Faruqui, 29 ετών, ο οποίος συνελήφθη επειδή φέρεται ότι έκανε «άσεμνα» και «χυδαία» σχόλια κατά θεών του  Ινδουισμό και κυβερνητικών αξιωματούχων σε μια παράσταση stand-up που έλαβε χώρα την Πρωτοχρονιά στην πόλη Ιντόρε, στην πολιτεία Μαντνιά Πραντές.

Παρόλο που η ινδική αστυνομία παραδέχεται ότι δεν έχει αποδεικτικά στοιχεία, ενώ υπάρχουν μάρτυρες και βίντεο που επιβεβαιώνουν ότι ο Faruqui δεν είχε την ευκαιρία να παίξει εκείνο το βράδυ στην παράσταση, ο 29χρονος κωμικός παραμένει υπό κράτηση, με τις δικαστικές αρχές της χώρας να έχουν απορρίψει δύο φορές την αίτηση για την αποφυλάκισή του με καταβολή εγγύησης.  έχοντας αρνηθεί δύο φορές την εγγύηση από τα δικαστήρια. Σήμερα, Δευτέρα 25/1, αναμένεται η ακρόαση για το τρίτο αίτημα αποφυλάκισής τους.

«Χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και χωρίς να έχουν διεξαχθεί οι απαραίτητες έρευνες, η αστυνομία επιμένει στην κράτηση του Munawar υπό πολιτική πίεση του κυβερνώντος κόμματος» δήλωσε ο δικηγόρος του Faruqui, Anshuman Tiwari. «Δεν υπάρχει μαγνητοσκοπημένο υλικό, τίποτα που να στηρίζει τους ισχυρισμούς τους. Ολόκληρη η υπόθεση υφίσταται μόνο για λόγους εντυπωσιασμού» συνέχισε.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Faruqui, ένας ανερχόμενος σχετικά stand-up κωμικός, έχει “χτίσει” το όνομά του χάρη με τη σάτιρα και καυστική κριτική που ασκεί μέσα από τα αστεία του στην κυβέρνηση για το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Τα σχόλιά του έχουν αρκετές φορές προκαλέσει την οργή του BJP, κυβερνόντος κόμματος της Ινδίας. Μετά από κριτική που του ασκήθηκε για ένα αστείο που είχε κάνει για έναν θεό του ινδουϊσμού, ο Faruqui  προχώρησε σε δημόσια απολογία. Τον περασμένο Δεκέμβριο αναγκάστηκε να ακυρώσει ένα σόου του στο Τζαϊπούρ, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε όχλος στον χώρο όπου θα εμφανιζόταν που ζητούσε να μη γίνει η παράσταση. Επιπλέον έγινε καταγγελία σε βάρος του 29χρονου στην πολιτεία Ούταρ Πραντές με αφορμή ένα αστείο που έκανε σε ένα βίντεο.

Την Πρωτοχρονιά, ο Faruqui στο πλαίσιο της stand-up περιοδείας του, είχε προγραμματίσει να παίξει σε ένα μικρό καφενείο στην Ιντόρε. Προτού καταφέρει να φτάσει στο καφενείο, τον σταμάτησε μια ομάδα της οποίας ηγείτο ο Eklavya Singh Gaur, επικεφαλής μιας τοπικής ινδουιστικής εθνικιστικής ομάδας και γιος ενός μέλους του BJP. Σε βίντεο που απαθανάτισαν το περιστατικό, φαίνεται ο Gaur να κατηγορεί τον Faruqui ότι έκανε προσβλητικά σχόλια για τις θεότητες του ινδουϊσμού και να απαιτεί να μην επιτραπεί στον 29χρονο να παίξει. Ο Faruqui υπερασπίζεται τον εαυτό του, λέγοντας στον Gaur ότι η μόνη πρόθεσή του είναι να προσφέρει γέλιο που δεν βλάπτει, ότι δεν έχει προσβάλει ποτέ τον Ινδουισμό ή οποιαδήποτε θρησκεία και ζητά από τον Gaur να παρακολουθήσει την παράστασή του, ώστε να μπορεί να κρίνει για τον εαυτό του.

Ο Gaur ωστόσο είχε ήδη κάνει καταγγελία στην αστυνομία με αποτέλεσμα να συλληγθούν ο Faruqui και άλλα τέσσερα άτομα που θα συμμετείχαν στην παράσταση, με την κατηγορία των θρησκευτικών προσβολών. Στην αστυνομική έκθεση, ο Faruqui κατηγορείται επίσης ότι προσέβαλε τον υπουργό Εσωτερικών, Amit Shah, παρά το γεγονός ότι δεν έκανε καμία αναφορά εκείνη την ημέρα σε κυβερνητικά στελέχη.

Η αστυνομία συνηγορεί στο ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις εν λόγω καταγγελίες: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι προσβάλλει τις θεότητες του ινδουϊσμού ή τον υπουργό Εσωτερικών» παραδέχτηκε ο επιθεωρητής Kamlesh Sharma στα τοπικά ΜΜΕ. Από πλευράς του, ο αστυνομικός επιθεωρητής Vijay Khatri έκανε την άκρως προκλητική δήλωση ότι «δεν έχει σημασία» αν ο Faruqi έκανε τα σχόλια, αλλά ότι υπήρχε η  «πρόθεση»…

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απορρίψεις των αιτημάτων για αποφυλάκιση των 5 συλληφθέντων βασίστηκαν στο αιτολογικό ότι εάν γίνονταν δεκτά, θα μπορούσε εν δυνάμε να προκληθεί κατάσταση “νόμου και τάξης”. Υπάρχουν φόβοι επίσης ότι ο Faruqui θα εκδοθεί στην Ουτάρ Πραντές, όπου εκκρεμεί η καταγγελία σε βάρος του.

Η σύλληψη του Faruqui θεωρείται ως το νεότερο πλήγμα κατά της ελευθερίας της έκφρασης στον καλλιτεχνικό χώρο της Ινδίας. Ο 29χρονος είναι ο τέταρτος κωμικός που έγινε στόχος σχολίασε την κυβέρνηση ή τον Ινδουισμό, γεγονός που καταδεικνύει ότι στη χώρα καλλιεργείται ένα κλίμα τρομοκρατίας για τους καλλιτέχνες: «Οι κωμικοί ανησυχούν πλέον, με όλο αυτό που συμβαίνει, για το αν μπορούν να κάνουν πολιτικά αστεία» δήλωσε ο επιχειρηματίας Vishesh Arora, ο οποίος διευθύνει 25 σκηνές στην Ινδία και είναι ο συντονιστής της περιοδείας του Faruqui. Ο Arora είπε ότι μετά τη σύλληψη του Faruqui, αρκετοί κωμικοί με τους οποίους συνεργάζεται «έχουν ακυρώσει παραστάσεις σε τουλάχιστον έξι ή επτά πόλεις, επειδή φοβούνται πολύ να παίξουν».

«Υπάρχουν άνθρωποι στο κυβερνών κόμμα που είναι πολέμιοι αυτού του είδους χιούμορ. Δεν πιστεύουν ότι η κωμωδία πρέπει να χρησιμοποιείται για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση και έτσι προσπαθούν να κατεβάσουν τις stand-up παραστάσεις. Το stand-up  ξεκίνησε στην Ινδία ως έκφραση κατά του κατεστημένου, ένα μέρος όπου μπορεί κάποιος να αντιταχθεί στη διαφθορά, να μιλήσει εναντίον πολιτικών κομμάτων και ισχυρών ανθρώπων. Τώρα όμως όλοι φοβούνται να πάρουν θέση» συνέχισε.

Παρ’ όλα αυτά, μερικοί από τους πιο δίασημους κωμικούς στη χώρα έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Faruqui. «Το σύστημα δεν υπαγορεύει μόνο στους κωμικούς τι μπορούν να λένε αλλά και υπαγορεύει και σε εσάς με τι επιτρέπεται να γελάτε. Ο στόχος δεν είναι η πένα μας – είναι ο λαιμός σας» έγραψε στο Twitter ο δημοφιλής κωμικός Vir Das.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα