Ιός Μάρμπουργκ: Δύο νεκροί στη Γκάνα – Δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία ή εμβόλιο

Ιός Μάρμπουργκ: Δύο νεκροί στη Γκάνα – Δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία ή εμβόλιο
Ιατρικό εργαστήριο AP Photo/Michael Probst

Δύο κρούσματα του θανατηφόρου ιού Μάρμπουργκ, ο οποίος μοιάζει με τον Έμπολα, εντοπίστηκαν στη Γκάνα. Οι ασθενείς είχαν συμπτώματα και πέθαναν στο νοσοκομείο. Σε επιφυλακή ο ΠΟΥ.

Δύο κρούσματα του θανατηφόρου ιού Μάρμπουργκ, μιας άκρως μεταδοτικής ασθένειας, η οποία μοιάζει με τον ιό Έμπολα, εντοπίστηκαν στη Γκάνα στη Δυτική Αφρική.

Οι δύο ασθενείς πέθαναν, ενώ νωρίτερα μέσα στον μήνα ελήφθησαν από αυτούς δείγματα αίματος, τα οποία εστάλησαν στο Ινστιτούτο Παστέρ στη Σενεγάλη, το οποίο επιβεβαίωσε ότι είχαν τον ιό.

«Είναι η πρώτη φορά που η Γκάνα επιβεβαιώνει τη νόσο του ιού Μάρμπουργκ», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγείας της Γκάνας (GHS), Patrick Kuma-Aboagye.

Για τον ιό Μάρμπουρκ δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο, ενώ είναι σχεδόν τόσο θανατηφόρος όσο ο ιός Έμπολα. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό καθώς και εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.

Οι δύο ασθενείς που βρίσκονταν στη νότια περιοχή Ashanti είχαν συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετό, ναυτία και έμετο, πριν πεθάνουν στο νοσοκομείο.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Γκάνας, 98 άτομα συνολικά βρίσκονται σε καραντίνα, μιας και αποτελούν ύποπτες περιπτώσεις, έχοντας έρθει σε επαφή με τους δύο ασθενείς που κατέληξαν.

Προς το παρόν, δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί άλλα κρούσματα του ιού Μάρμπουργκ στην Γκάνα.

Σε επιφυλακή ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε το πρώτο ξέσπασμα του ιού Μάρμπουργκ στη Γκάνα. «Οι υγειονομικές αρχές ανταποκρίθηκαν γρήγορα και είναι προετοιμασμένες για ένα πιθανό ξέσπασμα», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική, Δρ Matshidiso Moeti.

«Αυτό είναι καλό γιατί χωρίς άμεση και αποφασιστική δράση, ο ιός Μάρμπουργκ μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο. Ο ΠΟΥ είναι επί ποδός υποστηρίζοντας τις υγειονομικές αρχές και τώρα που ανακοινώθηκε το ξέσπασμα, συγκεντρώνουμε περισσότερους πόρους για να μπορούμε να ανταποκριθούμε», πρόσθεσε.

Προηγούμενα κρούσματα και σποραδικά κρούσματα του ιού Μάρμπουργκ στην Αφρική έχουν αναφερθεί στην Αγκόλα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ είπε ότι η Γουινέα είχε επιβεβαιώσει ένα μεμονωμένο κρούσμα σε ένα ξέσπασμα που είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021.

Τα ποσοστά θνησιμότητας σε επιβεβαιωμένα κρούσματα κυμαίνονταν από 24% έως 88% σε προηγούμενα ξεσπάσματα του ιού.

Μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα

Ο ιός Μάρμπουργκ μπορεί να εξαπλωθεί από μολυσμένα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερίδων.

«Συνιστάται λοιπόν στο κοινό να αποφεύγει τις σπηλιές που κατοικούνται από αποικίες νυχτερίδων και να μαγειρεύει καλά όλα τα προϊόντα κρέατος πριν τα καταναλώσει», συνέστησαν οι υγειονομικές αρχές της Γκάνας.

Επιπλέον, όποιος διαπιστώνεται ότι έχει έρθει σε επαφή με πάσχοντες, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού προσωπικού, πρέπει να αυτοαπομονωθεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα