ΗΠΑ: Εντοπίστηκε δεύτερο κατασκοπευτικό μπαλόνι πάνω από τη Λατινική Αμερική

ΗΠΑ: Εντοπίστηκε δεύτερο κατασκοπευτικό μπαλόνι πάνω από τη Λατινική Αμερική
Κατασκοπευτικό μπαλόνι (φωτογραφία αρχείου) CAPTION/TWITTER

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως εντόπισε δεύτερο κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας να πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική, χωρίς να προσδιορίσει την ακριβή του τοποθεσία. "Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ" ανέφερε.

Ένα δεύτερο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι φέρεται να εντοπίστηκε πάνω από τη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να αναβάλλει το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα λόγω των εντάσεων που προκάλεσε το πρώτο κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας που εντοπίστηκε να πετά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, την Παρασκευή (3/2).

“Υπάρχουν αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ. Αν και το Πεντάγωνο δεν διευκρίνισε την ακριβή τοποθεσία του μπαλονιού, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι “μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπλίνκεν σε επικοινωνία του με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, Γουάνγκ Γι, κατέστησε σαφές την Παρασκευή (3/2) ότι “η παρουσία αυτού του αερόπλοιου επιτήρησης στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ αποτελεί σαφή παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΠΑ και του διεθνούς δικαίου”.

Πρόσθεσε ωστόσο πως, σκοπεύει να επισκεφτεί το Πεκίνο “όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες”.

Σημειώνεται πως ο Άντονι Μπλίνκεν θα ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που θα επισκεπτόταν την Κίνα από τον Οκτώβριο του 2018, σηματοδοτώντας “μία νέα αρχή” στις σχέσεις των δύο χωρών μετά από μια περίοδο διαρκών εντάσεων υπό την προεδρία Τραμπ.

Πεκίνο: “Μας ξέφυγε το μπαλόνι και πήγε στις ΗΠΑ”

Το Πεκίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή (3/2) ότι ένα “αερόπλοιο” που πετούσε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και προοριζόταν για μη στρατιωτικούς σκοπούς, διενεργούσε μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικούς έρευνες, εκφράζοντας τη λύπη του καθώς το αερόπλοιο παρασύρθηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί επαφές με την Ουάσινγκτον για να χειριστεί σωστά την απροσδόκητη κατάσταση.

«Το αερόπλοιο είναι από την Κίνα, έχει μη στρατιωτικό σκοπό και χρησιμοποιείται για μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικές έρευνες. Λόγω των δυτικών ανέμων και της περιορισμένης ικανότητας να ελεγχθεί, το αερόπλοιο παρεξέκλινε της προβλεπόμενης πορείας του», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η Κίνα λυπάται που το αερόπλοιο παρασύρθηκε στις ΗΠΑ κατά λάθος για λόγους ανωτέρας βίας. Η Κίνα θα συνεχίσει να διατηρεί επικοινωνία με την αμερικανική πλευρά για να χειριστεί σωστά αυτό το ατύχημα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα