ΗΠΑ: Προσωρινή εξαίρεση ΕΕ από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

Δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου έχει ανακοινώσει ο Τραμπ (AP Photo/Markus Schreiber)
Δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου έχει ανακοινώσει ο Τραμπ AP

Ποιες άλλες χώρες θα εξαιρεθούν προς το παρόν από τους δασμούς που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές άλλες χώρες θα εξαιρεθούν προς το παρόν από τους δασμούς που πρόκειται να επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

Όταν ρωτήθηκε για τις "εξαιρέσεις", καταθέτοντας στο Κογκρέσο, ο Λαϊτχάιζερ απάντησε: "Έχουμε τις δύο χώρες της NAFTA (σ.σ. Καναδάς και Μεξικό) και όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι. Έχουμε την Ευρώπη. Έχουμε την Αυστραλία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία και, κάποια ξεχνάω, προφανώς τη Νότια Κορέα με την οποία είμαστε σε διαπραγματεύσεις".

Την περασμένη Δευτέρα η Ουάσινγκτον ξεκίνησε τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων για εξαίρεση από τους δασμούς, ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, τους οποίους είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 8 Μαρτίου.

Ο Λαϊτχάιζερ είπε ότι όσο εξετάζονται οι φάκελοι που έχουν υποβληθεί από τις χώρες που ανέφερε, οι δασμοί δεν θα ισχύουν για αυτές. Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε "με ανακούφιση", όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, την ανακοίνωση ότι η ΕΕ θα εξαιρεθεί προσωρινά από τους δασμούς, μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.

"Επειδή ο προστατευτισμός είναι ο λάθος δρόμος. Το ελεύθερο εμπόριο είναι θεμελιώδες για την ευημερία μας", πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η ΕΕ θέλει να αποφύγει τους δασμούς που επιβάλλει ο Τραμπ - Ανήσυχος ο Όλαφ Σολτς

Τουσκ σε Τραμπ: Κάντε εμπόριο, όχι πόλεμο

Η Κομισιόν θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τους δασμούς Τραμπ

SHARE: