Ιράν: Οι ΗΠΑ θα έχουν την ευθύνη για ενδεχόμενη επίθεση

Ιράν: Οι ΗΠΑ θα έχουν την ευθύνη για ενδεχόμενη επίθεση
ΗΠΑ - Ιράν Twitter

Οι εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν κορυφώνονται. Το Ιράν στέλνει μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον θα φέρει την ευθύνη για τις συνέπειες ενδεχόμενης στρατιωτικής δράσης. Στο μεταξύ ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές για αποκλιμάκωση.

Το Ιράν διαμήνυσε στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Ελβετού πρεσβευτή ότι η Ουάσινγκτον θα φέρει την ευθύνη για τις συνέπειες ενδεχόμενης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Καθώς η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη δεν διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, ο Ελβετός πρεσβευτής στην Τεχεράνη εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας (IRNA) μετέδωσε πως το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε τον πρεσβευτή, είπε στον διπλωμάτη αυτόν πως το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εξάλλου, ο Μοχσέν Μπαχαρβάντ, επικεφαλής της διεύθυνσης αμερικανικών υποθέσεων στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε σύμφωνα με το IRNA: «Αν η πλευρά απέναντί μας προβεί σε προκλητικές και απερίσκεπτες ενέργειες, θα πάρουν απάντηση, οι συνέπειες της οποίας δεν είναι προβλέψιμες, και οι απώλειες και οι ζημιές από αυτήν θα πλήξουν όλες τις πλευρές».

Στο μεταξύ η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν, όπως υποστήριξε, συντρίμμια του στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) των ΗΠΑ που καταρρίφθηκε από το Ιράν.

Το δίκτυο IRIB παρουσίασε μια σύντομη αλληλουχία εικόνων με τον ναύαρχο Χατζιζαντέχ, επικεφαλής της μονάδας Αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης, να απαντά στις ερωτήσεις δημοσιογράφου, μπροστά από συντρίμμια αραδιασμένα στη σειρά στο έδαφος ή σε ράφια.

«Τα συντρίμμια επέπλεαν, τα ανασύραμε στην επιφάνεια στα χωρικά ύδατά μας», δήλωσε ο Χατζιζαντέχ.

Σύμφωνα με το IRIB, τα πλάνα γυρίστηκαν σε μια «βάση» των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, η τοποθεσία της οποίας δεν αναφέρθηκε.

Ο Χατζιζαντέχ δήλωσε πως άλλα τμήματα του drone βυθίστηκαν.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για “ατσάλινα νεύρα”

Στο μεταξύ Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιος Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για αποκλιμάκωση, αναφερόμενος στην κατάσταση στον Κόλπο.

“Μπορώ να κάνω μόνον μια έντονη σύσταση: ατσάλινα νεύρα”, δήλωσε ο Γκουτέρες σύμφωνα με την εκπρόσωπό του στη Γενεύη Αλεσάντρα Βελούτσι.

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters σήμερα ότι η Τεχεράνη είχε λάβει μήνυμα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο την προειδοποιούσε ότι επίκειται αμερικανική επίθεση στο Ιράν, αλλά επισήμαινε επίσης ότι ο ίδιος είναι κατά του πολέμου και ότι θέλει να γίνουν συνομιλίες πάνω σε μια σειρά θεμάτων.

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times έγραψε παράλληλα ότι ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή για αεροπορικές επιδρομές και μετά την ανακάλεσε.

Την ίδια ώρα η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει τακτική επαφή με τις ΗΠΑ όσον αφορά την κατάσταση στο Ιράν και ότι απευθύνει συνέχεια έκκληση σε όλες τις πλευρές για αποκλιμάκωση.

“Επανειλημμένως έχουμε δηλώσει ότι απευθύνουμε έκκληση για αποκλιμάκωση σε όλες τις πλευρές και έχουμε εδώ και καιρό μιλήσει σαφώς για τα θέματα που έχουμε με την δραστηριότητα του Ιράν”, δήλωσε η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

“Δεν πιστεύουμε ότι μια κλιμάκωση θα ήταν προς το συμφέρον οποιασδήποτε πλευράς και συνεχίζουμε να έχουμε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τους εταίρους μας”, σημείωσε η εκπρόσωπος της Μέι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα