Ιστορική ημέρα για την Τυνησία

Ιστορική ημέρα για την Τυνησία

Η δίκη του πρώην προέδρου της Τυνησίας  Μπεν Άλι άρχισε στο δικαστικό μέγαρο της Τύνιδας, ερήμην του κατηγορουμένου. Αρνείται τις κατηγορίες. Αναβολή ζητούν οι δικηγόροι του

Η υπεράσπιση του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι ζήτησε την αναβολή της δίκης του που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας ερήμην του σε δικαστήριο της Τύνιδας.

Ο Αμπντελσάταρ Μασούντι παρουσίασε αυτό το αίτημα με στόχο να δοθεί χρόνος στους δικηγόρους του Μπεν Αλι να προετοιμάσουν την υπεράσπισή του μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου.

Εκτίμησε άλλωστε ότι το δικαστήριο πρέπει να δείξει μεγαλύτερη "διπλωματικότητα" προκειμένου να πείσει τον Μπεν Αλι να παρουσιαστεί ενώπιόν του.

Ο Μπεν Αλι και η σύζυγός του Λεϊλά Τραμπέλσι διώκονται μετά τον εντοπισμό πολύ μεγάλων χρηματικών ποσών, κοσμημάτων, όπλων και ναρκωτικών ουσιών σε δύο ανάκτορά τους και αν καταδικαστούν κινδυνεύουν να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης 5 έως 20 ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τυνησίας.

Τι υποστηρίζει ο Μπεν Αλί

Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος, που κυβερνούσε την Τυνησία για 23 χρόνια, δήλωσε ότι δεν "εγκατέλειψε" το θώκο του προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε "δραπέτευσε", αλλά αντίθετα αναγκάστηκε "με δόλο" να φύγει από τη χώρα, σύμφωνα με σημερινή του ανακοίνωση.

Ο Ακραμ Αζούρι, ο λιβανέζος δικηγόρος του Μπεν Αλι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Μπεν Αλι εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό του πρόεδρο της Τυνησίας".

Ο Μπεν Αλι εξήγησε σε ανακοίνωσή του, η οποία στάλθηκε μέσω του δικηγόρου του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ο γενικός διευθυντής υπεύθυνος για την ασφάλειά του Αλι ελ Σιριάτι του είπε στις 14 Ιανουαρίου ότι θέλουν να τον δολοφονήσουν και ότι το προεδρικό μέγαρο είναι περικυκλωμένο.

"Ο Αλι ελ Σιριάτι επέμεινε να πάω με  την οικογένειά μου στη Τζέντα για μερικές ώρες προκειμένου οι υπηρεσίες ασφαλείας να μπορέσουν να αποτρέψουν τη συνωμοσία και να εγγυηθούν την ασφάλειά μου", πρόσθεσε ο Μπεν Αλι.

"Παρέμεινα στη Τζέντα παρά τη θέλησή μου. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι διέφυγα από την Τυνησία", επεσήμανε.

Εξάλλου ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες εναντίον του.

"Στη διάρκεια των τελευταίων γεγονότων δεν έδωσα εντολή να πυροβολήσουν με πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών", υπογράμμισε.

Όσο για την περιουσία του, αλλά και για αυτή της συζύγου του, ο Μπεν Αλι σχολίασε: "Προσωπικά δεν διαθέτω κανέναν τραπεζικό λογαριασμό εκτός της Τυνησίας, ούτε στην Ελβετία, ούτε στην Αυστρία, ούτε σε καμία άλλη χώρα ούτε ακίνητη ή κινητή περιουσία στη Γαλλία ή αλλού".

Ενώ για τα κοσμήματα της συζύγου του είπε ότι "πρόκειται για επίσημα δώρα που της προσφέρθηκαν από αρχηγούς κρατών".

SHARE:

24Media Network