Ιταλία: ‘Μπερλουσκόνι πρόεδρος’ το προεκλογικό σύνθημα της ‘Φόρτσα Ιτάλια’

Ιταλία: ‘Μπερλουσκόνι πρόεδρος’ το προεκλογικό σύνθημα της ‘Φόρτσα Ιτάλια’
Former Italian Prime Minister Silvio Berlusconi, right, arrives for a meeting of EPP leaders ahead of an EU summit in Brussels on Thursday, Dec. 14, 2017. European Union leaders are gathering in Brussels and are set to move Brexit talks into a new phase as pressure mounts on Prime Minister Theresa May over her plans to take Britain out of the 28-nation bloc. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Την επιστροφή του, έστω και έμμεσα, στην κεντρική πολιτική σκηνή δρομολογεί ο πρώην πρωθυπουργός ενόψει των βουλευτικών εκλογών

«Μπερλουσκόνι πρόεδρος», γράφει το σύμβολο του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια για τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, το οποίο και θα τυπωθεί στα ψηφοδέλτια.

Ο Ιταλός κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να το παρουσιάσει σήμερα μέσω Twitter, προσθέτοντας: «θέλω να σας ευχηθώ καλή Κυριακή, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά το σύμβολό μας για τις εκλογές της 4ης Μαρτίου. Και με αυτό τον νέο εκλογικό νόμο είναι πολύ εύκολο να ψηφίσετε. Φτάνει να σταυρώσετε το λογότυπο της Φόρτσα Ιτάλια».

Υπενθυμίζεται ότι λόγω οριστικής καταδίκης, ο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στο ιταλικό κοινοβούλιο και ούτε να αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα μέχρι το 2019. Πρόκειται, όμως, να πάρει μέρος δυναμικά στην προεκλογική αυτή εκστρατεία και αποφάσισε να προσθέσει το επώνυμό του στο σύμβολο του κόμματός του. Η Φόρτσα Ιτάλια έχει κάνει γνωστό ότι στις εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου θα συμμαχήσει με την Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι και με το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας.

‘Για τους πολλούς και όχι για τους λίγους’

Για τους πολλούς και όχι για τους λίγους είναι το σύνθημα του αριστερού κινήματος «Ελεύθεροι και Ίσοι», το οποίο παρουσιάσθηκε σήμερα στην Ρώμη, ενόψει των ιταλικών εκλογών.

Στην εθνική συνέλευση της πολιτικής αυτής δύναμης, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο αρχηγός της νέας αυτής πολιτικής δύναμης και πρόεδρος της γερουσίας Πιέτρο Γκράσσο, τόνισε ότι το σύνθημα είναι μια σαφής αναφορά στο πρόγραμμα και στις θέσειςτου βρετανικού εργατικού κόμματος του Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο Γκράσσο πρόσθεσε ότι μια από τις προτάσεις του «Ελεύθεροι και Ίσοι» θα είναι η κατάργηση των φόρων που καταβάλλουν στα δημόσια πανεπιστήμια οι ιταλοί φοιτητές. Ένα μέτρο που θα κόστιζε, συνολικά, γύρω στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η σπατάλη κονδυλίων υπέρ του περιβάλλοντος κοστίζει, κάθε χρόνο, στην χώρα μας, 16 δισεκατομμύρια ευρώ», θέλησε να υπογραμμίσει, επίσης, ο πρόεδρος της ιταλικής γερουσίας, ο οποίος, όμως, χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την πρόθεση του γραμματέα της ιταλικής κεντροαριστεράς, Ματτέο Ρέντσι, να καταργηθεί το τέλος με το οποίο οι πολίτες στηρίζουν την δημόσια τηλεόραση.

«Οι υποψήφιοί μας θα είναι άνδρες και γυναίκες οι οποίοι χαίρουν εκτίμησης», τόνισε ο επικεφαλής του κινήματος της ιταλικής αριστεράς. Σε ότι αφορά τα ψηφοδέλτια, θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι υποψήφια «ισχυρά ονόματα», όπως εκείνα του πρώην πρωθυπουργού Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα και του πρώην γραμματέα των «Δημοκρατικών», Πιερλουίτζι Μπερσάνι, αλλά την ίδια στιγμή, ο Γκράσσο, όπως διαρρέει, έχει ζητήσει να υπάρξει και ουσιαστική συμμετοχή γνωστών εκπροσώπων της «κοινωνίας των πολιτών».

Φωτό: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα