Ιταλία: Μπλόκαρε 250.000 εμβόλια AstraZeneca που προορίζονταν για την Αυστραλία

Ιταλία: Μπλόκαρε 250.000 εμβόλια AstraZeneca που προορίζονταν για την Αυστραλία
Εμβόλια κορονοϊού της AstraZeneca 2021 Ahn Young-joon/AP

Τα εμβόλια της AstraZeneca που μπλόκαρε η Ιταλία πρόκειται να αναδιανεμηθούν στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να μπλοκάρουν την εξαγωγή 250.000 φιαλιδίων εμβολίου κατά του κορονοϊού, της εταιρίας AstraZeneca, τα οποία προορίζονταν για Αυστραλία. Οι συγκεκριμένες δόσεις εμβολίου τοποθετήθηκαν μέσα στα φιαλίδια από ιταλική επιχείρηση, η οποία βρίσκεται στο Ανάνι, κοντά στην ιταλική πρωτεύουσα.

Η σχετική απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, χωρίς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκφράσει αντίρρηση, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος. Η πρωτοβουλία θεωρείται νόμιμη, βάσει της απόφασης της Κομισιόν για Μηχανισμό Ελέγχου των Εξαγωγών, η οποία ελήφθη στις 30 Ιανουαρίου, μετά τη διένεξη που προέκυψςε προ μηνών με την AstraZeneca.

Οι δόσεις εμβολίου που κατασχέθηκαν πρόκειται να αναδιανεμηθούν στις χώρες μέλη της Ένωσης και είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος της Ε.Ε., κάνει χρήση του συγκεκριμένου ελέγχου των εξαγωγών.

Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι ο μηχανισμός αυτός δεν θα επηρεάσει την ανθρωπιστική βοήθεια ή το COVAX, την παγκόσμια πρωτοβουλία που στοχεύει στη διανομή περίπου 2 δισεκατομμυρίων εμβολίων σε φτωχότερες χώρες.

Ωστόσο, από τον Ιανουάριο που θεσπίστηκε ο συγκεκριμένος μηχανισμός μέχρι σήμερα, η διάθεση εμβολίων στους πολίτες της ΕΕ παραμένει ισχνή. Μόνο το 5,5% του πληθυσμού των 27 εθνών των 447 εκατομμυρίων έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ενώ ορισμένα πιο απογοητευμένα κράτη μέλη έχουν στραφεί σε χώρες εκτός της ΕΕ για βοήθεια.

H διαμάχη ΕΕ – AstraZeneca

Η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία με την AstraZeneca τον περασμένο Αύγουστο για 300 εκατομμύρια δόσεις, με δυνατότητα 100 εκατομμυρίων επιπλέον, αλλά νωρίτερα φέτος η βρετανο-σουηδική εταιρεία ανέφερε καθυστερήσεις στην παραγωγή σε εργοστάσια στην Ολλανδία και στο Βέλγιο.

Αντί να λάβει 100 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου, η ΕΕ αναμένεται τώρα να λάβει μόλις 40 εκατομμύρια.

Η ΕΕ κατηγόρησε την εταιρεία ότι παρέβη τη συμφωνία τους, με την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη να δηλώνει ότι τα εργοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου που κάνουν το εμβόλιο πρέπει να αντισταθμίσουν το έλλειμμα.

Η κ. Κυριακίδη απέρριψε επίσης τον χαρακτηρισμό της σύμβασης του CEO της AstraZeneca, Pascal Soriot, ως “καλύτερη προσπάθεια” και όχι ως υποχρέωση τήρησης προθεσμίας για την παράδοση εμβολίων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η ΕΕ να ανακοινώσει ελέγχους εξαγωγών που άρχισαν στις 30 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version