Κατάρ: Ο υπουργός Εξωτερικών καλεί τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών

O υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.
O υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι. AP/ALEXANDER NEMENOV

Σε συνάντηση με τους Ταλιμπάν, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, ζήτησε μεταξύ άλλων να προστατευθούν και τα δικαιώματα των γυναικών της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η χώρα του κάλεσε τους νέους ηγέτες του Αφγανιστάν, τους Ταλιμπάν, να σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών και ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να εξετάσει την αναγνώριση της κυβέρνησής τους.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, έκανε τις δηλώσεις αυτές σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, στην Ντόχα. Ο Λε Ντριάν δήλωσε ότι δεκάδες Γάλλοι υπήκοοι βρίσκονται ακόμα στο Αφγανιστάν και ότι το Παρίσι συνεργάζεται με το Κατάρ για την απομάκρυνσή τους από τη χώρα.

ADVERTISING

«Ανέκαθεν παροτρύναμε τους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση, το επαναλάβαμε αυτό την Κυριακή (12/09), ότι τα κεκτημένα του αφγανικού λαού πρέπει να προστατευθούν, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών και του ρόλου τους στην ανάπτυξη του Αφγανιστάν», δήλωσε ο σεΐχης Μοχάμεντ.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησής τους το 1996-2001, οι Ταλιμπάν περιόρισαν ιδιαίτερα τα δικαιώματα των γυναικών και τους απαγόρευσαν, μεταξύ άλλων, να μορφώνονται και να εργάζονται, και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να το κάνουν και πάλι, ύστερα από την επιστροφή τους στην εξουσία τον περασμένο μήνα με την κατάρρευση της στηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Το Κατάρ, μια απόλυτη μοναρχία όπου απαγορεύονται τα πολιτικά κόμματα, έχει και το ίδιο δεχθεί κριτική από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλους οργανισμούς για τη μεταχείριση και τη θέση των γυναικών.

Αν και οι γυναίκες στο Κατάρ έχουν μια σχετική ελευθερία, συνεχίζει να ισχύει ένα σύστημα κηδεμονίας που δεν τους επιτρέπει να λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις για βασικά δικαιώματα, όπως ο γάμος, τα ταξίδια ή για θέματα υγείας χωρίς την έγκριση ενός άνδρα κηδεμόνα.

Το Κατάρ επέτρεψε στις γυναίκες να έχουν άδεια οδήγησης το 2020.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης των Ταλιμπάν και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Καμπούλ, την Κυριακή (12/09).

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν είχαν πει σε αξιωματούχους του Κατάρ ότι θέλουν να έχουν σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα καθώς και ότι επιθυμούν να ανοίξουν και πάλι πρεσβείες, οι οποίες έκλεισαν όταν εκείνοι κατέλαβαν την Καμπούλ.

Οι υπουργοί του Κατάρ και της Γαλλίας δήλωσαν ότι η διεθνής κοινότητα αναμένει η σκληροπυρηνική ισλαμιστική οργάνωση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και ότι είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί η αναγνώριση της νέας κυβέρνησης στην Καμπούλ.

«Πιστεύουμε ότι η συνεχής επιμονή στο θέμα της αναγνώρισης αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να βοηθήσει κανέναν. Αυτό που πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει και να είναι πιο εποικοδομητικό είναι να έχουμε σχέσεις μαζί τους για να διασφαλίσουμε ότι οι δεσμεύσεις που έχουν διατυπώσει θα υλοποιηθούν», δήλωσε ο σεΐχης Μοχάμεντ.

Το Κατάρ ασκεί ιδιαίτερη επιρροή στους Ταλιμπάν και διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην υπό αμερικανική ηγεσία, αερογέφυρα των δικών του υπηκόων, άλλων ξένων πολιτών και Αφγανών που βοήθησαν τις δυνάμεις της Δύσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αφγανιστάν, Ταλιμπάν
SHARE:

24Media Network