Κατάρριψη Boeing στο Ιράν: Έλεγχο των μαύρων κουτιών ζητά ο Τριντό

Κατάρριψη Boeing στο Ιράν: Έλεγχο των μαύρων κουτιών ζητά ο Τριντό
Συντριβή αεροσκάφους στο Ιράν ASSOCIATED PRESS

Ο πρωθυπουργός του Καναδά προτρέπει την Τεχεράνη να στείλει στην Γαλλία για ανάλυση τα μαύρα κουτιά του καταρριφθέντος αεροσκάφους.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό προέτρεψε σήμερα το Ιράν να στείλει για ανάλυση τα μαύρα κουτιά από το επιβατικό αεροσκάφος, που καταρρίφτηκε από ιρανικό πύραυλο, στη Γαλλία, συμπληρώνοντας πως οι σοροί των Καναδών θυμάτων θα επιστρέψουν σύντομα στη χώρα.

«Μόλις λίγες χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, διαθέτουν εργαστήρια ικανά για να το κάνουν αυτό», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Οτάβα, ο Τριντό. «Θα ήταν το σωστό μέρος να στείλουν τα μαύρα κουτιά και να λάβουμε γρήγορα τις σωστές πληροφορίες και γι αυτό ενθαρρύνουμε τις ιρανικές αρχές να συμφωνήσουν να το πράξουν», πρόσθεσε.

Το ουκρανικό Boeing 737 καταρρίφθηκε κατά λάθος, όπως παραδέχθηκε η Τεχεράνη, από ιρανικό πύραυλο κοντά στην ιρανική πρωτεύουσα στις 8 Ιανουαρίου, σκοτώνοντας και τους 176 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους 57 Καναδούς. Επιπλέον, 29 ακόμη θύματα ήταν μόνιμοι κάτοικοι Καναδά, αποκάλυψε ο Τριντό.

«Τα μαύρα κουτιά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και είναι εξαιρετικά σημαντικό (…) να εξεταστούν το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε ο Καναδός πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το «Ιράν δεν διαθέτει το επίπεδο της τεχνικής εμπειρίας και κυρίως τον απαραίτητο εξοπλισμό να τα αναλύσει γρήγορα».

«Οι Γάλλοι βεβαίως προσφέρθηκαν να κάνουν την ανάλυση, η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων Καναδών εμπειρογνωμόνων, θα μπορούσε να είναι παρούσα σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Βαντίμ Πριστάικο δήλωσε πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να στείλει στο Κίεβο τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού Boeing. «Η κοινή ομάδα ερευνών αποτελούμενη από Ιρανούς, Καναδούς και εμάς, θα έχει πρόσβαση επιτόπου στα μαύρα κουτιά. Μετά από αυτό, η ιρανική πλευρά είναι έτοιμη να τα μεταφέρει ξεχωριστά στην Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε μια σπάνια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Καναδό ομόλογό του Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάν σήμερα στο Μουσκάτ του Ομάν. Οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 2012.

Με μια ανακοίνωσή του το καναδικό ΥΠΕΞ τόνισε πως ο Ζαρίφ συμφώνησε στην ανάγκη για μια «διαφανή ανάλυση των δεδομένων του μαύρου κουτιού» και πως οι δύο υπουργοί «συζήτησαν το καθήκον που έχει το Ιράν προς τις οικογένειες των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής αποζημιώσεων».

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας με tweet του μετά τη συνάντηση τόνισε πως οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών θα συνεχίσουν να ανταλλάζουν πληροφορίες, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν θα πρέπει να «πολιτοκοποιείται» το τραγικό συμβάν και πως όλοι θα πρέπει να εστιάσουν στις οικογένειες των θυμάτων.

Από την Οτάβα, ο Τριντό ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του θα καταλάβει 25.000 καναδικά δολάρια (περίπου 17.000 ευρώ) σε άμεση βοήθεια στις οικογένειες των θυμάτων, προσθέτοντας πως ο Καναδάς αναμένει από το Ιράν να προσφέρει αποζημιώσεις.

Πρόσθεσε πως περίπου 20 οικογένειες Καναδών θυμάτων έχουν ζητήσει την επιστροφή των σορών των αγαπημένων τους προσώπων και πως αναμένεται οι πρώτοι σοροί να φτάσουν στην χώρα τις επόμενες μέρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα