Κατάρριψη Boeing στο Ιράν: Η Ουκρανία θέλει τα μαύρα κουτιά

Κατάρριψη Boeing στο Ιράν: Η Ουκρανία θέλει τα μαύρα κουτιά
Η συντριβή του επιβατικού αεροσκάφους IranAir Boeing 727 AP

Η Ουκρανία ζητά να από την Τεχεράνη να της παραδώσει τα μαύρα κουτιά, έτσι ώστε να να γίνει η μελέτη και η ανάλυσή τους.

Το Κίεβο θα επιμείνει προκειμένου η Τεχεράνη να του παραδώσει τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού επιβατηγού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε από το Ιράν, κατά τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα με έναν Ιρανό υπουργό ο οποίος επισκέπτεται την Ουκρανία, ανέφερε η ουκρανική διπλωματία.

Ο Ιρανός υπουργός Μεταφορών Μοχαμάντ Εσλαμί έφθασε στην Ουκρανία προκειμένου να «εκφράσει την επίσημη συγγνώμη» του Ιράν και «ελπίζουμε» ότι θα μπορέσουμε «να συζητήσουμε πρακτικά προβλήματα μεταξύ των οποίων την επιστροφή των μαύρων κουτιών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Βαντίμ Πριστάικο.

«Απαιτούμε να παραδοθούν τα μαύρα κουτιά, με αυτό τον τρόπο το Ιράν θα αποδείξει ότι είναι διατεθειμένο για ανοικτό διάλογο και αμερόληπτη έρευνα», συνέχισε ο Ουκρανός υπουργός.

Ο Εσλαμί θα γίνει δεκτός το απόγευμα από τον πρόεδρο Βολοντίμρ Ζελένσκι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ουκρανική προεδρία.

Την Παρασκευή, ο Πριστάικο είχε πει πως η Τεχεράνη είναι «έτοιμη» να παραδώσει στο Κίεβο τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού Μπόινγκ, όμως Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στη συνέχεια πως η Τεχεράνη σκέπτεται να τα κρατήσει προς το παρόν.

«Θα προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα μαύρα κουτιά στο Ιράν και οι επιλογές μας είναι στη συνέχεια η Ουκρανία και η Γαλλία. Όμως προσώρας δεν σκεπτόμαστε να τα στείλουμε σε κάποια άλλη χώρα», δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου ερευνών της ιρανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Χασάν Ρεζαγιφάρ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Έπειτα από τρεις ημέρες που το διέψευδαν, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν στις 11 Ιανουαρίου ότι κατέρριψαν «κατά λάθος» το Μπόινγκ 737 της Ukraine International Airlines, μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη. Και οι 176 άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροσκάφος, στην πλειονότητά τους Ιρανοί και Καναδοί, σκοτώθηκαν.

Χθες, Κυριακή, οι σοροί των 11 Ουκρανών πολιτών θυμάτων της τραγωδίας, μεταξύ των οποίων εννέα μέλη του πληρώματος, μεταφέρθηκαν στο Κίεβο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα