Κιργιστάν: Στα πρόθυρα εξέγερσης η χώρα

Κιργιστάν: Στα πρόθυρα εξέγερσης η χώρα
Από τις διαδηλώσεις στο Κιργιστάν AP

Οι έντονες διαμαρτυρίες και οι συνεχείς διαδηλώσεις στο Κιργιστάν για το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών φέρνουν τη χώρα στα πρόθυρα εμφύλιου σπαραγμού.

Διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στο Κιργιστάν εισέβαλαν στην έδρα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας νωρίς σήμερα το πρωί, την ώρα που σημειώνονταν πυρκαγιές στην πρωτεύουσα Μπισκέκ και η αντιπολίτευση προσπάθησε να την θέσει υπό τον έλεγχό της, μετέδωσαν τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Akipress και 24.kg.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Κιργιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ κάλεσε τους αντιπάλους του να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και δήλωσε ότι ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης να μην κάνουν χρήση πυροβόλων όπλων. Παράλληλα επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να ακυρώσει τα αποτελέσματα των αμφισβητούμενων βουλευτικών εκλογών.

Σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του ο Κιργίζιος πρόεδρος χαρακτήρισε τις ενέργειες των διαδηλωτών που κατέλαβαν την έδρα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας ως προσπάθεια κάποιων πολιτικών δυνάμεων να καταλάβουν παράνομα την εξουσία.

Οι διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων ξέσπασαν αφού τα δύο βασικά κόμματα του Κιργιστάν, ένα από τα οποία πρόσκειται στον Ζεενμπέκοφ, κέρδισαν στις εκλογές της Κυριακής, με ποσοστό περίπου 24% το καθένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Όμως υπάρχουν πολλές καταγγελίες για παρατυπίες και εξαγορά ψήφων.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του Ζεενμπέκοφ και τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το αίτημα των διαδηλωτών, ενώ μία εκπρόσωπος του Κιργίζιου προέδρου δήλωσε ότι και ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ακυρώσει το αποτέλεσμα των αμφισβητούμενων εκλογών.

Η αστυνομία διέλυσε τη διαδήλωση αργά τη Δευτέρα, όμως οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην κεντρική πλατεία του Μπισκέκ λίγες ώρες αργότερα και εισέβαλαν στο κτίριο που αποτελούν έδρα του προέδρου και του κοινοβουλίου. Το κτίριο, που στο Κιργιστάν είναι γνωστό ως Λευκός Οίκος, πυρπολήθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της Κρατικής Επιτροπής για την Εθνική Ασφάλεια και απελευθέρωσαν τον πρώην πρόεδρο Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, ο οποίος καταδικάστηκε φέτος σε πολυετή κάθειρξη για διαφθορά αφού ήρθε σε αντιπαράθεση με το διάδοχό του Ζεενμπέκοφ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα