Κολομβία: 11 στρατιωτικοί νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου στη ζούγκλα

Κολομβία: 11 στρατιωτικοί νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου στη ζούγκλα
Black Hawk AP

Τραγικός απολογισμός από την πτώση ελικοπτέρου στην Κολομβία. Ανακτήθηκαν τα πτώματα άλλων 2 στρατιωτικών που είχαν κηρυχθεί αγνοούμενοι.

Ένδεκα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Κολομβίας σκοτώθηκαν όταν συνετρίβη την Τρίτη ελικόπτερο του στρατού σε περιοχή όπου δρουν αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, κατά νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε το επιτελείο χθες Τετάρτη.

Αρχικά βρέθηκαν τα πτώματα εννέα στρατιωτικών μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου Black Hawk σε διακλάδωση του ποταμού Ινίριδα, στο όριο των περιφερειών Γκουαβιάρε και Βοπές.  

Κατόπιν ανακτήθηκαν τα πτώματα των υπολοίπων δύο στρατιωτικών που είχαν κηρυχθεί αγνοούμενοι και ο οριστικός απολογισμός είναι 11 νεκροί και 6 τραυματίες, ανέφερε το επιτελείο σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.  

Μολονότι ο πρόεδρος της Κολομβίας, ο Ιβάν Ντούκε, εξέφρασε οδύνη για το «δυστύχημα», το επιτελείο δεν έχει διευκρινίσει εάν το ελικόπτερο καταρρίφθηκε ή συνετρίβη εξαιτίας βλάβης.  

Σύμφωνα με τον στρατό, το ελικόπτερο συμμετείχε σε επιχείρηση εναντίον αποστατών των FARC, που απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα και συνεχίζουν να δρουν σε αυτή την περιοχή, όπου βρίσκονται επίσης καλλιέργειες κόκας και άλλων φυτών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ναρκωτικών.  

Σύμφωνα με την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Κολομβίας, οι αποστάτες των FARC, διάφορες ομάδες χωρίς ενοποιημένη διοίκηση, είναι περίπου 2.300 και χρηματοδοτούνται από τη διακίνηση ναρκωτικών και μεταλλευμάτων που εξορύσσονται παράνομα.  

Η συμφωνία ειρήνης του 2016 οδήγησε στον αφοπλισμό περίπου 7.000 ανδρών και γυναικών που ανήκαν σε μάχιμες μονάδες μεταξύ των 13.000 μελών των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), οργάνωσης που μετασχηματίστηκε στο πολιτικό κόμμα Εναλλακτική Επαναστατική Κοινή Δύναμη, διατηρώντας το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά. 

Το κόμμα καταγγέλλει ότι παρά τη συμφωνία ειρήνης, οι αρχές δεν λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των πρώην ανταρτών. Τουλάχιστον 219 εξ αυτών έχουν δολοφονηθεί μετά το 2016.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα