Κολομβία: Δήμος επιβάλλει καραντίνα στους ανεμβολίαστους

Κολομβία: Δήμος επιβάλλει καραντίνα στους ανεμβολίαστους
Πολίτες στην Μπογκοτά, εν μέσω πανδημίας shutterstock

Μεταξύ των ανεμβολίαστων σε δήμο της Κολομβίας, οι μόνοι που θα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι θα είναι όσοι πρέπει να δεχθούν ιατρικές φροντίδες ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν.

Η δημοτική αρχή πόλης της βορειοδυτικής Κολομβίας επέβαλε την Δευτέρα, επί ποινή χρηματικού προστίμου, υποχρεωτική καραντίνα διάρκειας οκτώ ημερών στους κατοίκους της που δεν έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19.

«Πρέπει να φανούμε αυστηροί και να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο. Οι πάντες πρέπει να εμβολιαστούν»· όσοι αρνούνται να το κάνουν, είτε επειδή διστάζουν ή επειδή δεν το επιθυμούν, «δεν μπορούν να κυκλοφορούν στην κοινότητα της Σούκρε», τόνισε η δήμαρχος Ελβίρα Χούλια Μερκάδο σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Η δημοτική αρχή έχει στη διάθεσή της την απαιτούμενη ποσότητα δόσεων προκειμένου να ανοσοποιήσει τους 28.000 δημότες της, όμως, σύμφωνα με την αιρετή, μόλις 10.000 κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί, κάτι που η ίδια απέδωσε στο ότι κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις για τα εμβόλια.

Υπάρχουν θρησκευόμενοι «που φοβούνται τον εμβολιασμό», άλλοι που λένε «ότι το εμβόλιο είναι ο αντίχριστος», άλλοι που λένε ότι εξαιτίας του εμβολίου «θα πεθάνουν σε δυο χρόνια» και ούτως καθεξής, απαρίθμησε.

Κατά τη διαταγή της δημοτικής αρχής, θα πρέπει να επιδεικνύονται πιστοποιητικά πλήρους εμβολιασμού για να αποκτά κανείς πρόσβαση σε εμπορικά καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια και υποκαταστήματα τραπεζών στη Σούκρε. Θα γίνονται έλεγχοι στις εισόδους και στις εξόδους της περιμέτρου της πόλης.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ των ανεμβολίαστων, οι μόνοι που θα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι θα είναι όσοι πρέπει να δεχθούν ιατρικές φροντίδες ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν.

Οι παραβάτες εκτίθενται στον κίνδυνο να τους επιβληθεί πρόστιμο αξίας περίπου 219 ευρώ και, σε περίπτωση υποτροπής, να παραπεμφθούν σε δίκη.

Η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τα μέτρα σε οκτώ ημέρες.

Η Κολομβία κατατάσσεται τρίτη στον μακάβριο κατάλογο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Λατινική Αμερική κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό της, μετά το Περού και τη Βραζιλία.

Μολονότι μοιάζει να έχει ξεπεράσει την κορύφωση της καμπύλης της πανδημίας, έπειτα από 17 μήνες υγειονομικής κρίσης και με 12,2 εκατομμύρια από τους 60 εκατ. κατοίκους της πλήρως εμβολιασμένους πλέον, η Κολομβία καταγράφει ως εδώ κάπου 121.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου σχεδόν 5 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Η Σούκρε είναι η πρώτη πόλη της χώρας των Άνδεων όπου ανακοινώθηκε τέτοιο μέτρο· ωστόσο ο κολομβιανός υπουργός Υγείας Φερνάντο Ρουίς προειδοποίησε πρόσφατα πως η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να λάβει περιοριστικά μέτρα σε βάρος των αρνητών των εμβολίων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα