Κοροναϊός: Βάζει σε κίνδυνο τις Γερμανικές εξαγωγές

Κοροναϊός: Βάζει σε κίνδυνο τις Γερμανικές εξαγωγές
Ο Βαυαρικός υπουργός υγείας και νοσηλευτικής Melanie Huml μιλάει για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων AP

Κινδύνους για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες βλέπει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εξαιτίας της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Η εμπορική προοπτική της Γερμανίας επιδεινώνεται εξαιτίας της εξασθένισης της ζήτησης παγκοσμίως και η επιδημία πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός που εμφανίστηκε στην κεντρική Κίνα τον Δεκέμβριο αποτελεί άλλη μια πηγή κινδύνου για τις εξαγωγικές εταιρείες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, προειδοποίησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σήμερα.

Η οικονομία της Γερμανίας, η ανάπτυξη της οποίας βασίζεται κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές, περιήλθε σε στασιμότητα το τέταρτο τρίμηνο, καθώς τόσο οι παραγγελιοληψίες όσο και η παραγωγή κατέγραψαν απότομη πτώση τον Δεκέμβριο, συγκρατώντας τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρύτερης ευρωζώνης.

Στο μηνιαίο ενημερωτικό του δελτίο, το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επισήμανε την εξασθένιση της ζήτησης στο εξωτερικό ως έναν από τους βασικούς λόγους για την επιδείνωση της προοπτικής για το εμπόριο. «Οι πιθανές οικονομικές συνέπειες του κοροναϊού εγείρουν κίνδυνο για τις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο τους προσεχείς μήνες», ανέφερε.

Η επιδημία του κοροναϊού προσκόπτει την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και η περαιτέρω εξάπλωσή του σε άλλα κράτη θα μπορούσε να εκτροχιάσει την προβλεπόμενη παγκόσμια ανάκαμψη το 2020.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας. Η γερμανική βιομηχανία είναι σε καίριο βαθμό εξαρτημένη από κινεζικές εταιρείες εφοδιασμού, αλλά και τη ζήτηση στην Κίνα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς προχθές Τετάρτη ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως η γερμανική οικονομία εισέρχεται σε ύφεση. Πρόσθεσε εξάλλου ότι το Βερολίνο δεν βλέπει λόγο να μεταβάλει την πρόβλεψή του για ρυθμό ανάπτυξης 1,1% του ΑΕΠ το 2020, παρά την επιδημία που έχει προκαλέσει ο COVID-19.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα