Κορονοϊός: Αυξάνονται οι ασθενείς στη Γερμανία – Πρώτα κρούσματα σε άλλες χώρες

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι ασθενείς στη Γερμανία – Πρώτα κρούσματα σε άλλες χώρες
Άνθρωποι με μάσκες για προστασία από τον κορονοϊό AP

Αυξάνονται τα κρούσματα σε Γερμανία, Ιταλία και Νότια Κορέα. Πρώτα κρούσματα σε Σαρδηνία, Ρώμη, Πορτογαλία, Ανδόρα και Ισλανδία.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού σε έκτακτες συνεδριάσεις που θα έχουν αυτήν την εβδομάδα.

Η εξάπλωση του Covid-19 εγείρει ανησυχίες για την οικονομία της ΕΕ αλλά και τη διαχείριση του Χώρου Σένγκεν των ανοιχτών συνόρων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών και των 27 χωρών θα συνεδριάσουν εκτάκτως το μεσημέρι της Τετάρτης με τηλεδιάσκεψη για «να συντονίσουν τις αντιδράσεις» των χωρών τους απέναντι στην επιδημία.

Θα ακολουθήσει δύο ημέρες αργότερα, την Παρασκευή, η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες, η δεύτερη φέτος, για το ίδιο θέμα. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι την ίδια ημέρα ενδέχεται να συνεδριάσουν εκτάκτως και οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για το μεταναστευτικό, ώστε να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των συνόρων όχι μόνο με αφορμή την επιδημία αλλά και την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Στα 150 τα κρούσματα στη Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε σήμερα σε 150 από 129 που ήταν χθες Κυριακή, ανακοίνωσε το ινστιτούτο Robert Koch.

Τα μισά και πλέον κρούσματα (86) έχουν καταγραφεί στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πλέον πυκνοκατοικημένο κρατίδιο της Γερμανίας όπου ένα ζευγάρι που είχε προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 πήρε μέρος το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο καρναβάλι, μια πολύ δημοφιλή ετήσια εκδήλωση.

Σήμερα πολλά σχολεία και παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά στο κρατίδιο αυτό στο πλαίσιο των προσπαθειών περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας covid-19.

Θετικός ο περιφερειακός σύμβουλος της Λομβαρδίας – Πρώτα κρούσματα σε Σαρδηνία και Ρώμη

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας αρμόδιος για την βιώσιμη ανάπτυξη προέκυψε θετικός στον κορονοϊό. Αυτή την ώρα πραγματοποιούνται τεστ σε όλα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου. Παράλληλα, διαγνώσθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Σαρδηνία και στην ιταλική πρωτεύουσα. Στην Ρώμη είναι θετικός στον ιό ένας άνδρας που εργάζεται στην αστυνομική διεύθυνση της Αιώνιας Πόλης.

Σε ότι αφορά την έλλειψη νοσοκόμων και γιατρών στις περιοχές που βρίσκονται σε απομόνωση, έως τώρα τριάντα γιατροί που έχουν βγει στην σύνταξη προσέφεραν εθελοντικά το επαγγελματικό τους έργο. Επίσης, αναμένεται να επισπευσθεί κατά δυο μήνες η υποστήριξη της πτυχιακής εργασίας περίπου πενήντα νέων νοσοκόμων, ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Στο Μιλάνο σήμερα άνοιξε και πάλι τις πύλες του ο καθεδρικός ναός του Ντουόμο, αλλά η προσέλευση των επισκεπτών και πιστών είναι σαφώς περιορισμένη, σε σχέση με το παρελθόν. Η δε περιφέρεια της Λομβαρδίας, συμβούλεψε τους πολίτες της άνω των 65 ετών, να αποφύγουν, τις επόμενες τρεις εβδομάδες, να βγαίνουν από το σπίτι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τέλος, η εβδομάδα αυτή θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού, βάσει των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα.

Πρώτα κρούσματα στην Πορτογαλία

Τα δύο πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού εντοπίστηκαν στην Πορτογαλία σήμερα, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι SIC.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο ένας από τους ασθενείς είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία ενώ ο δεύτερος επέστρεψε στη χώρα από την Ισπανία. Και οι δύο είναι άνδρες και έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο του Πόρτο.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν αυτήν την πληροφορία.

Πρώτα κρούσματα στην Ισλανδία

Οι υγειονομικές αρχές της Ισλανδίας ανακοίνωσαν ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επιβεβαιώθηκαν τα τρία πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Ο πρώτος ασθενής διαγνώστηκε την Παρασκευή και οι άλλοι δύο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Και οι τρεις ασθενείς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα τη βόρεια Ιταλία, εξήγησαν οι αρχές.

Πρώτο κρούσμα στην Ανδόρα

Ένας 20χρονος άνδρας με ήπια συμπτώματα που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ιταλία είναι το πρώτο κρούσμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού στην Ανδόρα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο άνδρας είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Μιλάνο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο το Σάββατο.

Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν έδειξαν ότι είναι θετικός στον ιό SARS-CoV-2, ενώ οι αρχές θα παρακολουθήσουν τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθε σε επαφή.

Ακόμη 123 κρούσματα στη Νότια Κορέα

Ακόμη 123 νέα κρούσματα του νέο κορονοϊού κατέγραψαν σήμερα οι αρχές της Νότιας Κορέας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 4.335, σύμφωνα με το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Αυτός ο αριθμός προστίθεται στα 476 νέα κρούσματα που είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα το KCDC.

Στο μεταξύ η υπουργός Παιδείας της Νότιας Κορέας Γιου Έουν-χάε δήλωσε ότι αναβάλλεται η έναρξη του νέου εξαμήνου για όλα τα σχολεία κατά δύο εβδομάδες, για τις 23 Μαρτίου.

“Η περίοδος των δύο εβδομάδων είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η επιδημία του νέου κορονοϊού”, εξήγησε η Γιου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι το υπουργείο θα προσφέρει μαθήματα και βιβλία μέσω διαδικτύου ώστε οι μαθητές να μην έχουν κενό στην εκπαίδευση τους.

Κλειστό το Λούβρο, ματαιώθηκε η έκθεση βιβλίου στο Παρίσι

Το Λούβρο, το μουσείο με τους περισσότερους επισκέπτες παγκοσμίως, παραμένει προς το παρόν κλειστό και σήμερα καθώς η διεύθυνση και οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συνάντηση για τους κινδύνους της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Επιγραφή στην κεντρική είσοδο του μουσείου αναφέρει σε πολλές γλώσσες: “Σήμερα το Λούβρο θα καθυστερήσει να ανοίξει. Θα σας ενημερώσουμε το συντομότερο δυνατό για την πιθανή ώρα λειτουργίας του. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση”.

Στο μεταξύ αρκετές δεκάδες τουρίστες είχαν σχηματίσει ουρά έξω από το εκδοτήριο εισιτηρίων, όμως αρκετοί απογοητεύθηκαν και αποχώρησαν.

Το Λούβρο είχε παραμείνει κλειστό και χθες Κυριακή για όλη την ημέρα καθώς οι εργαζόμενοι του επικαλέστηκαν το δικαίωμα να μην εργαστούν εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε η διεύθυνση.

Η ετήσια έκθεση βιβλίου του Παρισιού, που επρόκειτο να διεξαχθεί αυτόν τον μήνα, ακυρώθηκε λόγω των μέτρων που λαμβάνει η γαλλική κυβέρνηση για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε η Ένωση Γάλλων Εκδοτών.

«Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 5.000 ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, με λύπη μας ανακοινώνουμε ότι αποφασίσαμε να ματαιώσουμε την έκθεση βιβλίου για το 2020», ανέφερε.

Η Nike κλείνει τα γραφεία στην Ολλανδία λόγω κρούσματος

Η εταιρεία αθλητικών ειδών Nike ανακοίνωσε ότι τα ευρωπαϊκά κεντρικά της γραφεία στην Ολλανδία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο αφού ένας εργαζόμενος βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό.

Το ολλανδικό πρακτορείο ANP, επικαλούμενο εσωτερικό μέιλ της εταιρείας, μετέδωσε ότι τα γραφεία της Nike στην πόλη Χίλβερσουμ θα απολυμανθούν. Ο εργαζόμενος που έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 θα παραμείνει στο σπίτι του σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Στα κεντρικά γραφεία της Nike εργάζονται περίπου 2.000 άνθρωποι από 80 χώρες.

Στην Ολλανδία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 10 κρούσματα του νέου κορονοϊού.

Η Αίγυπτος φωτίζει τα μνημεία της ως αλληλεγγύη προς την Κίνα

Πολλά σημαντικά της μνημεία φώτισε η Αίγυπτος με τα χρώματα της κινεζικής σημαίας για να δείξει την αλληλεγγύη της προς τον κινεζικό λαό στον αγώνα του κατά της επιδημίας του κορονοϊού.

Ανάμεσα στα μνημεία αυτά, περιλαμβάνονται η περίφημη Ακρόπολη Σαλάχ Ελ Ντίν του Καΐρου, το συγκρότημα των ναών Καρνάκ στο Λούξορ και ο ναός Φίλαι στο Ασουάν.

Την ίδια ώρα, η Υπουργός Υγείας Χάλα Ζάγιεντ ταξιδεύει στην Κίνα για να εκφράσει τη συμπαράσταση της χώρας στις κινεζικές αρχές στον αγώνα τους να σταματήσουν το ξέσπασμα του ιού.

Πριν από την προγραμματισμένη πτήση, η Υπουργός συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Πρωθυπουργό Μουστάφα Μαντμπούλι, με θέμα συζήτησης το κυβερνητικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα