Κορονοϊός: Έρχεται εφαρμογή που θα μας λέει πόσο κινδυνεύουμε

Κορονοϊός: Έρχεται εφαρμογή που θα μας λέει πόσο κινδυνεύουμε
Shutterstock

Τον σχεδιασμό ενός εργαλείου που θα εξετάζει μία σειρά στοιχείων και θα προειδοποιεί τους χρήστες για τον βαθμό επικινδυνότητάς τους από τον κορονοϊό ολοκλήρωσε το Τζονς Χόπκινς. Πώς θα λειτουργεί.

Νέα τεχνολογικά δεδομένα στην πρόληψη του κορονοϊού, ή ακόμη και στη διάθεση του εμβολίου φέρνει το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς που μαζί με μία ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ δημιούργησαν ένα υπολογιστικό σύστημα που θα λέει στους χρήστες πόσο κινδυνεύουν σε περίπτωση που προσβληθούν από τον ιό.

Πρόκειται για μία ηλεκτρονική αριθμομηχανή, η οποία χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να αναλύει παράγοντες όπως η ηλικία, η εθνικότητα και ιατρικό ιστορικό για να προσδιορίσει την πιθανότητα θανάτου λόγω Covid-19.

Όπως ανέφερε η ερευνητική ομάδα στην ιστοσελίδα που παρουσίασε το εν λόγω εργαλείο, το σύστημα αυτό θα αξιολογεί εξατομικευμένα τον κίνδυνο της θνησιμότητας λόγω της νόσου, βάσει των πληροφοριών που θα έχει για το άτομο αυτό.

Συγκεκριμένα, θα ζητά από τους χρήστες να σημειώσουν την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, αλλά και κάποιο υποκείμενο νόσημα, σε περίπτωση που αυτό υπάρχει. Μέσα από τον αλγόριθμο που θα εξετάζει αυτές τις πληροφορίες θα προκύπτει και το επίπεδο του κινδύνου για τον εκάστοτε χρήστη, με τις βαθμίδες να διαχωρίζονται σε “κοντά ή χαμηλότερη από τον μέσο όρο, μέτρια αυξημένη, ουσιαστικά αυξημένη και υψηλή ή πολύ υψηλή”.

Το εργαλείο αυτό αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από non-Covid χρήστες στις ΗΠΑ, ενώ οι πληροφορίες θα ανανεώνονται αυτόματα σε εβδομαδιαία βάση, ανάλογα με τα δεδομένα που προκύπτουν στην εκάστοτε πολιτεία.

Οι ερευνητές πάντως θεωρούν πως η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά και στη διάθεση του εμβολίου, καθώς θα μπορεί να θέτει σειρά προτεραιότητας, αξιολογώντας ποιο το χρειάζονται πιο άμεσα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα