Κούβα: Πρώτος πρωθυπουργός μετά το 1976 και τον Φιντέλ Κάστρο

Ο Κουβανός πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο αγκαλιάζει τον πρόεδρο Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ (με πλάτη) κατά την Εθνοσυνέλευση
Ο Κουβανός πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο αγκαλιάζει τον πρόεδρο Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ (με πλάτη) κατά την Εθνοσυνέλευση AP

Η θέση του πρωθυπουργού στην Κούβα είχε καταργηθεί από το 1976 αλλά επανασυστάθηκε μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η Εθνοσυνέλευση της Κούβας ανέθεσε το Σάββατο στον Μανουέλ Μαρέρο τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, μιας θέσης που είχε καταργηθεί από το 1976 αλλά επανασυστάθηκε με την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο 56χρονος Μαρέρο, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, ήταν υπουργός Τουρισμού από το 2004.

«Η πρόταση αυτή έχει εγκριθεί δεόντως από το πολιτικό γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, εισηγούμενος στους βουλευτές να ψηφίσουν τον Μαρέρο.

Η Εθνοσυνέλευση συνεδρίασε την Παρασκευή και το Σάββατο προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή τις αλλαγές που προβλέπονται από το νέο Σύνταγμα, το οποίο υιοθετήθηκε τον Απρίλιο. Σ’ αυτές περιλαμβάνεται και η επανασύσταση της θέσης του αρχηγού της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός θα βοηθά τον πρόεδρο του κράτους στα καθήκοντά του, εξήγησε πρόσφατα σε άρθρο της η Granma, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Θα έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να αντικαθιστά διευθυντές και δημοσίους υπαλλήλους και θα ελέγχει το έργο των κυβερνητών των επαρχιών.

Τελευταίος πρωθυπουργός της Κούβας, μέχρι το 1976 που η θέση καταργήθηκε, ήταν ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κούβα
SHARE:

24Media Network