Κρίση στην Ουκρανία: Στα χέρια της Ρωσίας οι γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ – Η αντίδραση του NATO

Κρίση στην Ουκρανία: Στα χέρια της Ρωσίας οι γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ – Η αντίδραση του NATO
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν παρέδωσε τις γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ στο ρωσικό ΥΠΕΞ AP

Νέες εξελίξεις στην κρίση στην Ουκρανία με τις ΗΠΑ να στέλνουν την Τετάρτη γραπτές απαντήσεις στις απαιτήσεις της Ρωσίας. Πιέσεις από τις ΗΠΑ να εγκαταλείψει τη χώρα αναφέρει ότι δέχεται ο ρώσος πρέσβης. "Ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο" αναφέρει το ΝΑΤΟ. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν στη Μόσχα τις γραπτές προτάσεις της “με στόχο την αποτροπή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η απάντηση παραδόθηκε αυτοπροσώπως στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν, σύμφωνα με το CNN. Οι γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία αφορούν τομείς όπου οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι βλέπουν δυνατότητες προόδου με τη Ρωσία, όπως ο έλεγχος των όπλων, η διαφάνεια και σταθερότητα, είπε ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ διαβουλεύτηκαν στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, για τη διαμόρφωση της απάντησης, λέγοντας σε μια ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: “Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις. Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις για το ΝΑΤΟ. Θα υπάρξουν Δεν υπάρχουν εκπλήξεις για τους Ευρωπαίους συμμάχους μας. Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις για τους Ουκρανούς εταίρους μας».

Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι απορρίπτει τις ρωσικές απαιτήσεις το ΝΑΤΟ να αποσύρει τα στρατεύματα και τα όπλα από την Ανατολική Ευρώπη και να απαγορεύσει στην Ουκρανία να μην ενταχθεί ποτέ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Υποστηρίζει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει άλλα θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Μπλίνκεν: Η γραπτή απάντηση ορίζει μια διπλωματική οδό

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η γραπτή απάντηση της Ουάσινγκτον στις απαιτήσεις της Ρωσίας αναφορικά με την ασφάλεια καθορίζει μια διπλωματική πορεία προς τα εμπρός αν η Μόσχα την προσεγγίσει σοβαρά, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποτρέψουν μια στρατιωτική κλιμάκωση κατά της Ουκρανίας.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η γραπτή επιστολή, που παραδόθηκε σήμερα στη Ρωσία, έχει μια «αρχική και ρεαλιστική» αξιολόγηση των ανησυχιών που έχει εγείρει η Μόσχα, προσθέτοντας ότι η απάντηση συντάχθηκε πλήρως συντονισμένα με την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον.

«Όλα όσα αναφέρονται χαράζουν μια σοβαρή διπλωματική πορεία προς τα εμπρός, αν η Ρωσία το επιλέξει», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι αναμένει να έχει επακόλουθη συζήτηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η απάντηση των ΗΠΑ στα αιτήματα της Ρωσίας αντικατοπτρίζει ότι η Ουάσινγκτον είναι ανοιχτή στον διάλογο και επιλέγει τη διπλωματία, αλλά ότι εναπόκειται στη Ρωσία να απαντήσει. Προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ.

Ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή, είπε ο Μπλίνκεν, προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί στην Ουκρανία να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν.

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα Τζον Σάλιβαν παρέδωσε την απάντηση της Ουάσινγκτον στις προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τζον Σάλιβαν παρέδωσε τις απαντήσεις στον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί του. «Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής παρέδωσε τις γραπτές απαντήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στο σχέδιο της διμερούς συμφωνίας που είχε παρουσιάσει νωρίτερα η ρωσική πλευρά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση έγινε έπειτα από παράκληση του Αμερικανού πρέσβη.

Ο Σάλιβαν παρέμεινε στο υπουργείο Εξωτερικών λίγο περισσότερο από μισή ώρα, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, αναφέροντας ότι δεν προέβη σε κανέναν σχόλιο τόσο κατά την άφιξή του στο υπουργείο όσο και κατά την αναχώρησή του από αυτό.

ΝΑΤΟ: Ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο

Το ΝΑΤΟ έστειλε σήμερα εγγράφως την απάντησή του στη Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας που αξιώνει η Μόσχα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

«Καλούμε τη Ρωσία για ακόμη μία φορά να αποκλιμακώσει αμέσως την ένταση. Το ΝΑΤΟ πιστεύει ακράδαντα ότι οι εντάσεις και οι διαφωνίες πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Διαβεβαιώνοντας πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν τεθεί σε αυξημένο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως ελπίζει στην καλύτερη δυνατή λύση, αλλά η Συμμαχία «έχει προετοιμαστεί για το χειρότερο».

«Βλέπουμε περισσότερα στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά τώρα και στη Λευκορωσία, όπου η Ρωσία αναπτύσσει χιλιάδες στρατιώτες, εκατοντάδες αεροσκάφη, πυραύλους S-400 και άλλα προηγμένα οπλικά συστήματα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή.

Επανέλαβε την έκκληση του προς τη Ρωσία για αμοιβαία επαναλειτουργία των γραφείων σε Βρυξέλλες και Μόσχα, καθώς και πλήρη χρήση των στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας για την προώθηση της διαφάνειας και την αποφυγή κινδύνων.

Τι αναμένεται μετά τις γραπτές απαντήσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στην ώρα της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της ολομέλειας της Κρατικής Δούμας, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα δημοσιεύσει την απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τις εγγυήσεις ασφαλείας, εάν υπάρξει τέτοια παράκληση. Παράλληλα όμως επισήμανε ότι για την ουσία και το περιεχόμενο της αντίδρασης της Ουάσινγκτον θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στις 17 Δεκεμβρίου έδωσε στη δημοσιότητα δύο σχέδια συμφωνιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας τις οποίες η Μόσχα αναμένει από την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή, νέες στρατιωτικές ασκήσεις σε ξηρά και θάλασσα διεξάγονται από τη Ρωσία, ενώ στρατιωτικές ενισχύσεις αποστέλλονται στην Ουκρανία και τις γύρω περιοχές, με την πιθανότητα να ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου να φαίνεται πιο κοντινή από ποτέ.

Ο ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ λέει πως η Ουάσινγκτον τον πιέζει να φύγει από τη χώρα

Ο ρώσος πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε σήμερα πως αμερικανοί αξιωματούχοι του ξεκαθάρισαν πως θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του μέχρι τον Απρίλιο, εκτός εάν η Μόσχα χορηγήσει βίζα σε φρουρούς ασφαλείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Ανατόλι Αντόνοφ ανέφερε επίσης πως μία ομάδα ρώσων διπλωματών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες ημέρες.

Ο Αντόνοφ φέρεται να είπε πως συνολικά περισσότεροι από 120 διπλωμάτες και ρώσοι υπάλληλοι — περίπου 300 άτομα εάν αθροιστούν και τα μέλη των οικογενειών τους — υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 4 χρόνια.

ΗΠΑ: Πιθανή η εισβολή της Ρωσίας στα μέσα Φλεβάρη – Αμερικανοί πολίτες εγκαταλείπουν την Ουκρανία

Η πρεσβεία των ΗΠΑ κρίνει την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία “απρόβλεπτη” και καλεί τους αμερικανούς πολίτες στη χώρα να την εγκαταλείψουν άμεσα.

Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις της Ουάσινγκτον θέλουν τη Ρωσία να επιτίθεται στην Ουκρανία μέχρι τα μέσα Φλεβάρη. Η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία είναι «απρόβλεπτη λόγω της αυξημένης απειλής της ρωσικής στρατιωτικής δράσης» και «μπορεί να επιδεινωθεί ανά πάσα στιγμή», ανέφερε η πρεσβεία στον ιστότοπό της.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στέλνοντας έξι αμερικανικά μαχητικά F-15 στη Βαλτική ενώ από την πλευρά της, η Μόσχα προειδοποιεί πως η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει φθάσει σε ένα επικίνδυνο σημείο.

Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση για τροφοδοσία της Ουκρανίας με θανατηφόρα όπλα, ενώ παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες και για τη συνδρομή τους με εξοπλισμό στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Παρά το γεγονός ότι εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε νωρίτερα να ισχυρίζεται πως υπάρχει ακόμα “διπλωματική διέξοδος”, οι δύο πλευρές εμφανίζονται πολύ μακριά στις τοποθετήσεις τους γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επιλυθεί η κρίση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα